Το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας στην Τουρκία σε ειδική συζήτηση στο ΕΚ

Ειδική συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας με θέμα: "Πυρηνική Ασφάλεια στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή: Προκλήσεις για την ενταξιακή της πορεία" πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες κατόπιν πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή ΝΔ και Αντιπροέδρου της κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Σε αυτήν συμμετείχαν ο καθηγητής Polat Gülkan, που ειδικεύεται στον αντισεισμικό σχεδιασμό μεγάλων κατασκευών, η Hilal Atıcı, που ηγείται των περιφερειακών εκστρατειών της Greenpeace στην Τουρκία, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ και εκπρόσωποι της ΓΔ Ενέργειας και Διεύρυνσης της Κομισιόν.

Στην εισηγητική του παρέμβαση, ο κ. Κουμουτσάκος αφού τόνισε ότι σε χώρες με γενικότερη υψηλή σεισμικότητα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια πυρηνικών σταθμών, ακόμα και αν κατασκευαστούν σε περιοχές χαμηλής ή μέτριας σεισμικότητας, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για το πυρηνικό σχέδιο της Τουρκίας σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή γύρω από την πόλη Ακουγιού. Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινής γνώμης έχουν άλλωστε καταγραφεί και στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας το 2010.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Γενικού Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας ROSATOM, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση αμφιβολιών για την σεισμική ασφάλεια της περιοχής θα ανασταλούν τα σχέδια κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος, απαντώντας σε σχόλιο του Τούρκου Πρέσβη ότι η άρνηση συνεργασίας των τουρκικών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στο πλαίσιο της χρηματοδότησης υποψηφίων χωρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και ασφάλειας- οφείλεται στην άρνηση της ΕΕ να ανοίξει το Κεφάλαιο Ενέργεια, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "το τουρκικό επιχείρημα είναι μια πρόφαση, μια δικαιολογία που δεν πείθει κανένα και αποσκοπεί μόνο στο να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Άγκυρας".