Ανάγκη να προστατευθεί η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε στην 66η Συνεδρίαση της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται στην Αντιόχεια της Τουρκίας. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ο υπουργός Επικρατείας Τζεβντέντ Γιλμάζ, καθώς και μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών που αφορούν στην εξέταση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, το κύριο βάρος δόθηκε στα θέματα ελευθερίας του Τύπου, της πορείας των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και του δια-πολιτιστικού διαλόγου.

Ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή τα πρόσφατα αλλά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά κυβερνητικών απαγορεύσεων ορισμένων ιστοσελίδων όπως του «YouTube», έθεσε την ανάγκη προστασίας της ελεύθερης έκφρασης μέσω του διαδικτύου και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία (social media).

Υπογράμμισε δε ότι η ενημέρωση και η επικοινωνία των πολιτών μέσω του διαδικτύου είναι συστατικό στοιχείο του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου που αποτελούν βασικό πολιτικό κριτήριο και προαπαιτούμενο για την ομαλή πορεία και αίσια έκβαση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.