Στρατηγική 2020 και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης της ελληνικής οικονομίας

"Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε κάθε προηγούμενη συνεννόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση".

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την οικονομική κρίση και την "Στρατηγική 2020", που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε και σε ορισμένα σχόλια που είχαν νωρίτερα ακουστεί για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

"Η ΝΔ ουδέποτε αντιτάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας. Είχε άλλη αντίληψη για τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος.

"Υποστηρίξαμε την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και αναπτυξιακής πολιτικής. Για να αποφύγει η Ελλάδα τον φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης και καλπάζοντος πληθωρισμού, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και με αρνητικό αντίκτυπο για την Ευρώπη".

"Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε κάθε προηγούμενη συνεννόηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση".

Όσον αφορά στην συζήτηση για την οικονομική κρίση και την Στρατηγική 2020, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα συγκεκριμένων πράξεων και χειροπιαστών αποτελεσμάτων.

•Το Ευρώ είναι μια ιστορική επιτυχία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έχουμε ευθύνη να το διασώσουμε.
•Για αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση.
•Χωρίς αυτήν, η "Στρατηγική 2020" κινδυνεύει να αποτύχει, ακολουθώντας το προηγούμενο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.
•Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη.
•Απαιτείται, όμως, ταυτόχρονη τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, με πρώτες την Έρευνα και την Καινοτομία.
•Δημοσιονομική πειθαρχία όμως δεν μπορεί να επιβληθεί σε απελπισμένους. Απαιτείται στήριξη των οικονομικά αδύναμων και κοινωνική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Σε ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό".

Δείτε την παρέμβαση εδώ και την δευτερολογία εδώ