Να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο

Άρθρο ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"

Τίποτα δεν είναι ίδιο στην Αίγυπτο μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Το καθεστώς Μουμπάρακ όπως το γνωρίζαμε πνέει τα λοίσθια. Το κύριο ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει. Η εναλλακτική του Νομπελίστα Ελ Μπαραντέι είναι το θετικότερο τη στιγμή αυτή και στις παρούσες συνθήκες σενάριο. Ουδείς όμως μπορεί να υποστηρίξει με ασφάλεια ότι θα είναι και αυτό που τελικά θα συμβεί.

Ουδείς επίσης μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη πολιτική απήχηση που έχει στην Αίγυπτο η παράταξη των "Αδελφών Μουσουλμάνων". Ακόμα και εάν, σε αυτό το στάδιο, επικρατήσει ο μετριοπαθής και αποδεκτός στη Δύση Ελ Μπαραντέι, είναι πιθανό να αποδειχθεί μια μάλλον ασταθής και προσωρινή λύση.

Φοβάμαι ότι η θεαματική ενίσχυση της επιρροής των "Αδελφών Μουσουλμάνων" θα είναι τελικώς η πιθανότερη έκβαση των εξελισσόμενων δραματικών γεγονότων.

Διαμορφώνεται δυναμική μουσουλμανικού ντόμινο στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Η μισή Μεσόγειος μπορεί στα αμέσως επόμενα χρόνια να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μουσουλμανικών καθεστώτων. Τα δύο ζωτικά διεθνή ενεργειακά στενά για τη διακίνηση του πετρελαίου, δηλαδή του Σουέζ και του Ορμούζ θα ελέγχονται από περισσότερο ή λιγότερο θρησκόληπτες ηγεσίες.

Αν η Αίγυπτος "χαθεί" η ανασφάλεια που αισθάνεται το Ισραήλ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Η Ιερουσαλήμ θα "σκληρύνει". Θα επανεξετάσει τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ μιας Αιγύπτου των "Αδελφών Μουσουλμάνων" και της Τουρκίας του Ερντογάν, εκτιμώ ότι θα επιλέξει τη δεύτερη.

Τέλος, δε μπορώ παρά να κάνω απαισιόδοξες προβλέψεις για τη μακροημέρευση της ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Επιπλέον, τα όσα τραγικά συνέβησαν πρόσφατα με την Κοπτική Χριστιανική Εκκλησία στην Αίγυπτο, μόνον έντονο προβληματισμό δημιουργούν και για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Περιττό βέβαια να ειπωθεί ότι παράταση της αστάθειας και της κακής οικονομικής κατάστασης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού στην Αίγυπτο, θα διογκώσει τις ήδη πολύ μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαϊκή ακτή της Μεσογείου, κυρίως δε προς τη γειτονική Ελλάδα.

Αλήθεια τι λέει και κυρίως τι κάνει για όλα αυτά το Υπουργείο Εξωτερικών; Καλή και σωστή η έγκαιρη μίσθωση και αποστολή αεροσκαφών. Δεν φτάνει όμως...