Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, επώδυνος αλλά και ευρωπαϊκός

170509zappeiokoumEDITED

"O δρόμος θα είναι ανηφορικός και επώδυνος αλλά και ευρωπαϊκός"

Απόσπασμα συνέντευξης στην ρ/φ εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τ. Σαράντη και τον Π. Τσούτσια

Σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση μιλώντας στη ΝΕΤ fm ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι μας δίνει το χρόνο που χρειαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα με τις δικές μας δυνάμεις. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και επώδυνος, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκός, προσθέτοντας ότι καμία απόφαση δεν είναι εύκολη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με τον μηχανισμό επιτήρησης θα είμαστε υπό αυστηρή επίβλεψη, ενώ εκτίμησε ότι είναι μια εξέλιξη που βάζει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό και έχει ένα στοιχείο απαξίωσης. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να αποτινάξουμε από πάνω μας την εντύπωση και την πεποίθηση ότι είμαστε αναξιόπιστοι και, επομένως, τους μηχανισμούς που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μας.

«Η απόφαση είναι σημαντική, δίνει χρόνο που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες, για να δούμε πια με τις δικές μας δυνάμεις τι μπορούμε από εδώ και πέρα να κάνουμε. Δεν τρέφω καμία ψευδαίσθηση ότι ο δρόμος δεν θα είναι ανηφορικός και επώδυνος, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ευρωπαϊκός.

Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη, αλλά κανείς θα πρέπει να σκεφτεί τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχαμε απόφαση, τι θα γινόταν στις τράπεζες, ποια θα ήταν η συμπεριφορά των καταθετών, των αγορών και ποια αλυσίδα τέτοιων παρενεργειών που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν.

Ο μηχανισμός επιτήρησης είναι πιο απαξιωτικός, με την έννοια ότι θα είμαστε υπό επίβλεψη, θα μας επιβλέπουν με πολύ αυστηρό τρόπο, αυτός ο μηχανισμός κανέναν δεν ευχαριστεί, θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη που βάζει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό και έχει ένα στοιχείο απαξίωσης, με αυτό τον μηχανισμό θα μάθουμε να ζούμε τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας και την εντύπωση και την πεποίθηση ότι είμαστε αναξιόπιστοι και, επομένως, τους μηχανισμούς που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μας.»