Οι εταίροι διαπράττουν πολιτικό λάθος με την απαίτησή τους για έγγραφες δεσμεύσεις

20110706GiorgiosKOUMOUTSAKOSintheEPinStrasbourg002

"Οι εταίροι κάνουν ένα πολιτικό λάθος"

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο ρ/φ "ΒΗΜΑ fm 99.5" και τον Παύλο Τσίμα

Μιλώντας στον "ΒΗΜΑ fm" και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα "Σχόλια και Μουσικές" για την απαίτηση των εταίρων σχετικά με έγγραφες δεσμεύσεις, για την επιστολή του κ. Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και για τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε:

-Για την απαίτηση των εταίρων σχετικά με έγγραφες δεσμεύσεις και την άρνηση του κ. Σαμαρά να συναινέσει: 

"Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σύντομα μια λογική και γρήγορη απεμπλοκή. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των εταίρων μας και των οργάνων της Ε.Ε. Ο Μιτεράν όταν ρωτήθηκε ποια είναι η ουσία της πολιτικής, είχε απαντήσει ότι είναι η διαχείριση των συμβολισμών και των συμβόλων. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν είναι παντού στον κόσμο φτιαγμένα – όπως και τα κράτη-έθνη – γύρω από σύμβολα.

Επομένως, περιμένει κανείς από ένα κόμμα και ένα κράτος να δίνει μια μάχη συμβολισμών όταν χρειάζεται. Από πολυεθνικά όργανα, που έχουν ξεπεράσει αυτές τις σταθερές, θα περίμενε κανείς να μη μένουν τόσο στους συμβολισμούς, αλλά στην ουσία. Πιστεύω λοιπόν ότι η δέσμευση η πολιτική σε στόχους και στρατηγικές έχει δοθεί από αυτήν την κυβέρνηση και κάνουν λάθος ευρωπαϊκά όργανα να επιμένουν σε μια λογική συμβολισμών.

Όταν ένας λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανέχειας, της ανεργίας και της απελπισίας, για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του και τον αγώνα του να βγει από την κρίση πρέπει από κάπου να κρατιέται και αυτό λέγεται μερικές φορές «εθνική αξιοπρέπεια». Νομίζω ότι οι εταίροι κάνουν ένα πολιτικό λάθος και το τραβάνε λίγο περισσότερο από όσο πρέπει".

- Για την επιστολή του κ. Σαμαρά προς το ΕΛΚ:

"Η επιστολή έρχεται σαν επισφράγισμα θέσεων και αντιλήψεων. Θέλω να ελπίζω ότι η ισχυρότερη πλευρά αυτής της διελκυστίνδας που είναι οι δανειστές μας θα μπορέσουν να κάνουν αυτή την κίνηση μεγαθυμίας, που είναι ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί μια λύση. Και επειδή η Ε.Ε., όπως τη γνώρισα, την πίστεψα, την αγάπησα και πολέμησα γι’ αυτήν ήταν μια κοινότητα δημοκρατιών και αξιών και όχι ένας συνεταιρισμός δανειστών, ελπίζω να φερθούν περισσότερο ως μια κοινότητα αξιών και όχι ως δανειστές. Πιστεύω ότι υπάρχει έδαφος να λυθεί το πράγμα".

-Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ., με αφορμή τις θέσεις του κ. Κρανιδιώτη και τις «απαντήσεις» βουλευτών και στελεχών:

"Με τρεις λέξεις: τρικυμία στο ποτήρι. Μέσα στην καταιγίδα πολλών μποφόρ που ζούμε ως χώρα, νομίζω ότι είναι τρικυμία στο ποτήρι. Διότι η διελκυστίνδα των δηλώσεων που έγιναν τον τελευταίο καιρό δεν νομίζω ότι αφορούσε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Κινήθηκαν όλες αυτές οι δηλώσεις στις παρυφές της πολιτικής και κυρίως στο έδαφος της παραπολιτικής".