Γ. Κουμουτσάκος: "Είμαστε στην καρδιά της κρίσης, καίγεται το σπίτι μας και δεν βλέπω να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σβήσουμε την φωτιά"

"Η τάση είναι σωστή, πράγματι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχεία και σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος."

Απόσπασμα συνέντευξης στον "FLASH 96" και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο -Αγγ. Σπανού

-Για την ανακοίνωση της "Standard & Poor's" να θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης:

“Η τάση είναι σωστή. Πράγματι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχεία και σταθερότητα στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος. Και πάντως αυτή την στιγμή...Η χθεσινή απόφαση της Standard & Poor's δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα του χρόνου ανακοίνωσης. Προσωπικά πιστεύω ότι στις ασύδοτες αγορές δεν αρέσει το γεγονός ότι διαμορφώνεται στην Ευρώπη μια τάση να υπάρχει μεγαλύτερη ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές.
 
Αυτό πιστεύω ότι προσπαθούν να αποτρέψουν. Ειδάλλως δεν μπορώ να εξηγήσω την απόφαση εχθές, δύο μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής, να βγει αυτή η ανακοίνωση. Φαίνεται να υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την απόφαση. Από ‘κει και πέρα τίποτα δεν λύνεται χωρίς προοπτικές ανάπτυξης”.
 
-Για την Ευρώπη:
 
"Με την κρίση ως εξαιρετικά επώδυνο καταλύτη η Ευρώπη κάνει, έστω και καθυστερημένα, μερικά ιστορικά βήματα προς μεγαλύτερη εμβάθυνση και οικονομική διακυβέρνηση. Αυτό είναι το θετικό. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα βήματα προς μεγαλύτερη συνεργασία στα οικονομικά θέματα και εμβάθυνση στην Ευρώπη αρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ειλικρινά σας λέω ότι φοβάμαι πως όχι γιατί εδώ διαφαίνεται μια αναστροφή προτεραιοτήτων. Είμαστε στην καρδιά της κρίσης, ουσιαστικά καίγεται το σπίτι μας, και δεν βλέπω να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να σβήσουμε την φωτιά.
 
Αντίθετα προχωράμε σε αναδιάρθρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να την κάνουμε αποδοτικότερη. Η αναδιάρθρωση των συνθηκών είναι απαραίτητη, ναι, η Ευρώπη πρέπει να λύσει προβλήματα που έχει αφήσει σε εκκρεμότητα πολλά χρόνια. Αλλά αυτή την στιγμή έχουμε έχουμε μία ζώσα, φλέγουσα κρίση, όπως έδειξε και η αντίδραση από την "Standard & Poor's" χθες. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο Ευρωομόλογο, αλλά με αυτή την σειρά".