Δελτίο Τύπου: Αίτημα σύγκλησης ΕΣΕΠ – Πρωτοβουλία της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις τουρκικές αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

 

Δελτίο Τύπου

 

Αίτημα σύγκλησης ΕΣΕΠ – Πρωτοβουλία της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις τουρκικές αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε με παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι συγκεντρώνονται πολλά σύννεφα στον ορίζοντα των εθνικών θεμάτων από απαράδεκτες δηλώσεις, τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα βόρεια της χώρας.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται πανίσχυρος εσωτερικά, αλλά ανήσυχος για τις εξελίξεις στα σύνορά του, εξελίξεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει. Αυτός ο συνδυασμός ισχύος αλλά και ανασφάλειας τον καθιστά απρόβλεπτο.

Οι απαράδεκτες και προκλητικές, επαναλαμβανόμενες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης  αμφισβητούν τη διεθνή νομική βάση πάνω στην οποία έχει στηριχθεί, επί σχεδόν έναν αιώνα, η ισορροπία, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφορούν βεβαίως, άμεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απαιτούνται γι αυτό εγρήγορση, συντεταγμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, πέραν από τις καθυστερημένες και αμήχανες αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Πρέπει να ενημερωθούν οι εταίροι μας, αλλά και τα συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης. Να ενεργοποιηθεί η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Νέα Δημοκρατία, ως επιβεβαίωση της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα εθνικά μας θέματα, ανέλαβε πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν οδηγίας του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σήμερα κατατέθηκε τροπολογία εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία κατηγορηματικά αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία και τον σοβαρό προβληματισμό του για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτικό πλέον να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συζητήσουν σε βάθος τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, μακριά από τη λογική των εντυπωσιασμών που δημιουργούν τα φώτα της δημοσιότητας».