Παρέμβαση στην Ε.Ε. για την παρενόχληση αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τουρκικό F-16

"Το ζήτημα δεν είναι ούτε ελληνοτουρκικό, ούτε στενά πολιτικό. Αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο"

Το επεισόδιο της παρενόχλησης αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών στις 31 Αυγούστου από τουρκικό F16 και ως ζήτημα ασφάλειας των αερομεταφορών στον Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο και του δικαιώματος των επιβατών σε ασφαλείς πτήσεις, έθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη Σουηδή Υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Επικοινωνιών, Άσα Τόρστεσον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του ανέφερε ότι αποτελεί υποχρέωση και καθήκον να ενημερωθεί το Συμβούλιο και η Επιτροπή Μεταφορών για ένα σοβαρό συμβάν, που έλαβε χώρα στον εθνικό εναέριο χώρο κράτους μέλους της ΕΕ.

"Προχθές, στις 31 Αυγούστου, οι επιβάτες της πτήσεως 983 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, έντρομοι για την ασφάλειά τους, είδαν από τα παράθυρά τους, σε απόσταση 100 ποδών, δηλαδή 30 μέτρων, ένα τουρκικό αεροσκάφος τύπου F16 να παρενοχλεί την πτήση τους. Το επικίνδυνο αυτό συμβάν προέκυψε ως αποτέλεσμα της επίμονης τουρκικής τακτικής να μην υποβάλλει τα σχέδια πτήσεων των στρατιωτικών αεροσκαφών όταν εισέρχονται στα FIR Αθηνών, τα όρια του οποίου έχουν καθοριστεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας".

"Το ζήτημα δεν είναι ούτε ελληνοτουρκικό, ούτε στενά πολιτικό", υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής. "Αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η ασφάλεια των πτήσεων ήταν πάντα μια από τις κρίσιμες προτεραιότητες της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Μεταφορών του".

"Θέτω, επομένως, το σοβαρό αυτό ζήτημα ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων και του δικαιώματος των επιβατών σε ασφαλείς πτήσεις υπ' όψιν σας, Κυρία Υπουργέ, και μέσω υμών στο Συμβούλιο, προκειμένου να το θέσετε με έμφαση στους Τούρκους συνομιλητές σας. Το θέτω επίσης υπ' όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν όψει της σύνταξης της εκθέσεως προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που θα παρουσιαστεί τους προσεχείς μήνες καθώς και υπ' όψιν της Επιτροπής μας".

Η Σουηδή Υπουργός, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Προεδρίας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία ασφαλών και καθαρών μεταφορών. Στην απάντησή της στο Γιώργο Κουμουτσάκο, υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία για τη Σουηδική Προεδρία το θέμα της ασφάλειας στις εναέριες μεταφορές καθώς και της εξασφάλιση της τήρησης των Συνθηκών ως απαραίτητο μέσο για τη λειτουργία του θεσμού της ΕΕ. "Επομένως, το θέμα της ασφάλειας αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα των επιβατών και ως εκ τούτου το θέμα που θέσατε είναι σημαντικό για την εξασφάλιση ασφαλών εναέριων μεταφορών εντός της ΕΕ. Δεσμεύομαι από πλευράς Προεδρίας, να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του δικαιώματος των επιβατών στην ασφάλεια των αερομεταφορών".