Στο Ευρωκοινοβούλιο η οικονομική διάσταση των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας

Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2011 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέδειξε την οικονομική διάσταση και επίπτωση της τουρκικής πρακτικής παραβιάσεων, παραβάσεων, υπερπτήσεων και δήθεν αβλαβών διελεύσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
 
Η τουρκική πρακτική στρατικοποίησης των σχέσεών της με την Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να δεσμεύει η Ελλάδα υπέρογκα ποσά, μέσα στην εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, για τις αμυντικές της δαπάνες, δίνοντας το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν το γιατί η Τουρκία είναι αισθητή από τον ελληνικό λαό ως υπαρκτή απειλή που εξαναγκάζει σε πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες:
 
-την ανακοίνωση, στις 23 Φεβρουαρίου, του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με την αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F35 για την επόμενη τετραετία, με κόστος 16 δισ. δολάρια,
 
-τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στις 21 Μαρτίου και
 
-τον παράνομο πλου της τουρκικής φρεγάτας Gaziantep σε ελληνικά χωρικά ύδατα φθάνοντας ανοιχτά του Σουνίου, στις 24 Μαρτίου, που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.
 
Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνεται για μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίαςνα αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Έκθεση του ΕΚ επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τηρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
 
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουντα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο. Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώυπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
 
Δείτε την παρέμβαση εδώ