Οι εκπρόσωποι της Τρόικα οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί όταν απευθύνονται στον ελληνικό λαό

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τους Βασίλη Πάικο-Μανώλη Κοττάκη

Μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Ελλάδα, που στάθηκαν αφορμή για την κατάθεση σχετικής γραπτής ερώτησης προς την Ε. Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε την ανάγκη να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όταν απευθύνονται σε μια κοινή γνώμη και σε ένα λαό, ο οποίος αυτή τη στιγμή περνάει πολύ δύσκολα και τουλάχιστον θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επικοινωνία αυτή γίνεται με όρους αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Για αρμοδιότητες της Τρόικα:

«Στόχος της γραπτής ερώτησής μου προς την Ε. Επιτροπή ήταν να καταγραφεί στην Επιτροπή ότι υπάρχει μια σαφής ανάγκη οι εκπρόσωποι της Τρόικα στην Αθήνα να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όταν απευθύνονται σε μια κοινή γνώμη και σε ένα λαό, ο οποίος αυτή τη στιγμή περνάει πολύ δύσκολα. Τουλάχιστον να διασφαλίσουμε, ότι η επικοινωνία με αυτόν το λαό γίνεται με όρους αξιοπρέπειας...».

"Είναι καλό να ξέρουμε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι όταν οι εκπρόσωποί της ανακοινώνουν συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί κυβερνητική ανακοίνωση, ή όταν κάνουν σχόλια, προτροπές ή υποδείξεις στα πολιτικά κόμματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία, αυτή η συμπεριφορά είναι εκτός αρμοδιοτήτων τους. Αν θεωρήσει ότι είναι εντός των αρμοδιοτήτων της, τότε έχουμε ζήτημα μείζον..."

Για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και την "αστάθεια" στη γειτονιά μας:

«Φοβούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να χάσει μια "χρυσή" -εντός εισαγωγικών- ευκαιρία, να δείξει ότι μπορεί στο "κατώφλι" του "σπιτιού της" να εφαρμόσει μια αποτελεσματική πολιτική. Και τα φαινόμενα στη Λαμπεντούζα, με τους χιλιάδες λαθρομετανάστες να φτάνουν, είναι ένα καίριο ζήτημα.

Σήμερα ή χθες ήταν η Λαμπεντούζα, αύριο θα είναι η Μάλτα, μεθαύριο θα είναι η Κρήτη και μερικές ημέρες μετά -και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι Κεντροευρωπαίοι- θα είναι το Μιλάνο, ενδεχομένως το Λουξεμβούργο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες.

Αυτή τη στιγμή, κινούμαστε με έλλειμμα αλληλεγγύης στα ζητήματα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Και υπάρχει ήδη μια διακριτική στάση απέναντι στον τρόπο που αντέδρασε η Ένωση και ευαισθητοποιήθηκε στο θέμα της Λαμπεντούζας -δηλαδή σε ιταλικό έδαφος-, ενώ τόσα χρόνια έχουμε τέτοιο μεγάλο, δραματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Και χρειαζόμασταν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, για να πείσουμε τους κοινοτικούς εταίρους μας να δώσουν και να στρέψουν τα φώτα τού ενδιαφέροντός τους προς τα ελληνικά προβλήματα».