Πρέπει να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος τώρα, χωρίς να περιμένουμε το 2013

Απόσπασμα συνέντευξης ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο

Μιλώντας στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και τον Άρη Τόλιο για το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι με θαραλλές και θεσμικές κινήσεις θα πρέπει να το καλύψουμε, προτείνοντας την επίσπευση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

- Για την οικονομία και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Πρέπει να δούμε, ποιος είναι ο βαθμός απόκλισης από τα ουσιαστικά αυτής της βοήθειας και αυτού του πακέτου. Και η αξιωματική αντιπολίτευση και βεβαίως η κυβέρνηση, έχουν ορίσει κάποιους στόχους. Δεν νομίζω ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ορίσει στόχους, βέβαια, αλλά για τους στόχους, ευθαρσώς και δημοσίως, έχει πει ότι "συμφωνώ". Υπάρχει μια σύμπτωση στο μεγαλύτερο μέρος εξεύρεσης πόρων και αναπτυξιακής πορείας, που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχουν, όμως, άλλα -όπως η φορολογία-, στα οποία δεν συμφωνούν. Αυτό είναι πραγματικά μια απόκλιση, αλλά πιστεύω ότι και στο εξωτερικό το διαβάζουν με πολύ πιο δραματικούς τόνους, από ό,τι πραγματικά είναι...».

«Δεν υπάρχει απόσταση ως προς τους στόχους, τι πρέπει να επιτύχουμε ως οικονομία και στους στόχους του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, έχουμε μια διαφορά. Δεν θα ήταν και σωστό να καταλήξουμε σε ένα πολιτικό υβρίδιο. Δηλαδή, τη συναίνεση που δεν δίνουν ογδόντα βουλευτές, στην ουσία, της κυβέρνησης, να τη δίνει η αντιπολίτευση».

- Για την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων και Συνταγματικής Αναθεώρησης

«Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας να ανατάξουμε το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ελάχιστος. Με έχει προβληματίσει ειλικρινά, αυτό το τέλος εμπιστοσύνης που αναδύεται, το τέλος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική σκηνή. Είναι ένα χάσμα που βαθαίνει και θα βαθαίνει και άλλο, όσο η κρίση δεν διορθώνεται και κάποιος πρέπει να το καλύψει, με θεσμικές και θαρραλέες κινήσεις...

Εγώ, με τις ταπεινές μου δυνάμεις, κατέθεσα μια σκέψη, ότι πρέπει να υπάρξει και πολιτική και θεσμική αναζήτηση, ώστε να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να περιμένουμε το 2013».