ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - Σέρρες: Ομιλία με θέμα "Η ελληνική εξωτερική πολιτική μέσα στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης"

"Η χώρα για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια καλείται να ασκήσει την εξωτερική πολιτική μέσα σε μεγάλες δυσκολίες"

Στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου που γίνεται ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου η ΔΗΜ.ΤΟ. Σερρών της Νέας Δημοκρατίας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η ελληνική εξωτερική πολιτική μέσα στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης" με προσκεκλημένους ομιλητές τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης, κ. Δημήτρης Γκολέμης, ανέφερε ότι η ΔΗΜ.ΤΟ. Σερρών προσπαθεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός προεκλογικού και δημιουργικού κλίματος με την εκδήλωση αυτή, τονίζοντας ότι το θέμα επιλέγει με γνώμονα την άποψη ότι η συζήτηση για την οικονομία, που σχεδόν μονοπωλεί την προεκλογική περίοδο, είναι η ελλειμματική αν δεν την δούμε μέσα από τις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,της σημερινή παγκόσμιας κρίσης και επελέγησαν δύο αξιόλογοι καλεσμένοι τους οποίους τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους».

Ο κ. Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε για την εκδήλωση και το θέμα της:

«Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας σε μια περιοχή ιστορική για την παράταξή μας και να συζητήσουμε ένα θέμα που χειριστήκαμε στο παρελθόν και πιστεύω με πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την διάρκεια τηςδιακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και πως σήμερα οι προσκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής διαμορφώνονται στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Αυτό που προέχει είναι οι μεγάλες επιλογές το συμφέρον του τόπου. Αυτό υπηρετείται πρώτα -πρώτα από το διάλογο, από την συζήτηση  αλλά και από την νηφάλια σκέψη και το ζύγισμα όλων των υπέρ και των κατά της κάθε πράξης μας σε έναν χώρο πολύ δύσκολο που είναι η εξωτερική πολιτική και όπου βέβαια πυλώνας της πολιτικής μας ήταν πάντα η ενεργός παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια επιτυχία που οφείλεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την οποία επιτυχία συνέχισαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Τονίζοντας ότι ήταν θαρραλέα η απόφαση της διοργάνωσης της εκδήλωσης, ο κ. Κουμουτσάκος, ανέφερε:

«Η σημερινή συζήτηση που θα έχουμε είναι ένα πιλοτικό άλμα στον πολιτικό προεκλογικό διάλογο. Εντοπίζουμε πάντα την προσοχή μας και είναι λογικό σε ένα μεγάλο βαθμό, στα θέματα της οικονομίας. Αλλά νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι η οικονομία, η ελληνική οικονομία, οι εθνικές οικονομίες δεν είναι ένα νησί σε έναν ωκεανό μόνες τους. Επηρεάζονται απολύτως από τις διεθνείς εξελίξεις, από την διεθνή οικονομία. Αυτή η διάκριση εξωτερικής πολιτικής-οικονομίας τείνει σε μεγάλο βαθμό να είναι τεχνητή. Πλέον στην εποχή μας η οικονομία δεν είναι το παραπαίδι της διπλωματίας που ασχολείται με τα μεγάλα πολιτικά θέματα, αλλά είναι σοβαρό κομμάτι της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Η χώρα για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια καλείται να ασκήσει την εξωτερική πολιτική μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, γιατί η οικονομία είναι ο βασικότερος παράγοντας εθνικής ισχύος στην εποχή μας. Επομένως πρέπει να δούμε πως θα εξυπηρετήσουμε τους ίδιους αμετακίνητους στόχους, στρατηγικούς και τακτικούς: Σταθερότητα, ασφάλεια, σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Πως θα εξυπηρετήσουμε τους ίδιους στόχους με μειωμένα μέσα. Αυτό είναι για μένα το βασικό ζητούμενο, η βασική πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής αυτήν την περίοδο και υπάρχουν τρόποι να καλύψουμε αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί.