Σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο ρ/φ "ΑΘΗΝΑ 9.84" και στην Ν. Καραγιάννη

Μιλώντας στο ρ/φ «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτείας για τις τράπεζες, την απευθείας ενίσχυση τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων βοήθειας EFSF και ESM, τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων 120 δισ. ευρώ, καθώς και για το πώς οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει μεταξύ άλλων:

-Για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας:

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα δεν εφαρμόστηκαν ορισμένες συμβολικές και εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία της διαπραγματευτικής μας θέσης. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το προηγούμενο διάστημα, αλλά κατεξοχήν θα ισχύσει και θα επηρεάσει την διαπραγμάτευση που θα κάνει η χώρα μας στην αμέσως επόμενη περίοδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όταν λέω εμβληματικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, αναφέρομαι κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε, προβάλλοντας μόνο την καταστροφή που έχουμε υποστεί λόγω του Μνημονίου; Δηλαδή να ζητήσουμε για μία ακόμα φορά να μας λυπηθούν; Στο κάτω κάτω είναι και θέμα εθνικής αξιοπρέπειας».

-Για την διαπραγμάτευση του Μνημονίου:

«Στην διαπραγμάτευση που θα κάνουμε -γιατί θα κάνουμε διαπραγμάτευση-, δεν πρέπει να πάμε με μόνο όπλο την ανάγκη να μας συμπαρασταθούν και να μας λυπηθούν -εντός εισαγωγικών-, αλλά και έχοντας κάνει κάτι...

Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση. Το θέμα είναι ποιο θα είναι το εύρος και τι θα πρέπει να περιμένουμε. Να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρώ ότι η επιμήκυνση ενός έτους του προγράμματος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα είναι μεγάλη επιτυχία τα δύο χρόνια.

Εκτιμώ ότι θα βρεθούμε κάπου στη μέση, που σημαίνει ένας χρόνος παράτασης και αναλόγως πώς θα πάει, συν ένα. Δηλαδή όχι αμέσως ένα πακέτο διετούς  παράτασης, αλλά ένα συν ένα...».