Οι πρώτες αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Kορυφής ξαναπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4%

"Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής άνοιξαν μια χαραμάδα ευκαιρίας για την Ελλάδα"

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο "ΒΗΜΑ 99.5 fm"

 Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στον "ΒΗΜΑ 99.5 fm" και στην εκπομπή των Έλενας Λάσκαρη και Αργύρη Παπαστάθη για την Κυπριακή προεδρία, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

-Για την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ

Είναι μια προεδρία με πολλές προκλήσεις, πρώτα απ' όλα από την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας -θεσμικά και πολιτικά- να μην αναγνωρίζει, ενώ είναι υποψήφια χώρα, την προεδρία της Ένωσης. Αυτό είναι, απολύτως, απαράδεκτο θεσμικά και πολιτικά και σε επίπεδο αρχών και γι' αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η στάση της Τουρκίας η οποία αναδείκνυε ένα πρόβλημα, λόγω του Κυπριακού, που είχε η προεδρία, έκανε ορισμένους στις Βρυξέλλες να είναι πολύ επιφυλακτικοί έναντι της κυπριακής προεδρίας.

-Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Η απόφαση άνοιξε μια χαραμάδα ευκαιρίας για τη χώρα μας. Αλλά είναι μια χαραμάδα ευκαιρίας,ούτε καν παράθυρο, θα έλεγα και είναι στο χέρι της Ελλάδας, εάν η χαραμάδα θα γίνει ρωγμή ή η ρωγμή ρήγμα. Γιατί, πρωτίστως, οφείλουμε να σπάσουμε ένα τοίχος καχυποψίας κι επιφυλακτικότητας, που υπάρχει για τη χώρα. Και, βεβαίως, αυτό δεν θα το επιτύχουμε εάν προβάλλεται στο εσωτερικό κι από ορισμένους, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η αντίληψη ότι θα κερδίσουμε κάτι ή μπορούμε να περιφέρουμε ένα αίτημα και να ισχύσουν αυτόματα και για μας ότι ίσχυσε για την Ισπανία και την Ιταλία.

Όποιοι μιλάνε για αυτόματη προσαρμογή των αποφάσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής, στην περίπτωση της Ελλάδας, νομίζω ότι κάνουν μια εξωπραγματική και ανεδαφική τοποθέτηση.

-Για τις τοποθετήσεις Τσίπρα να μην έρθει η Τρόικα εάν δεν ισχύσουν οι αποφάσεις της Συνόδου και για την Ελλάδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις και οι θέσεις του κ Τσίπρα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Kορυφής νομίζω ότι ξαναπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4%.

-Για την επαναδιαπραγμάτευση

Η διαπραγμάτευση και η επαναδιαπραγμάτευση η οποία παραμένει στρατηγικός και τακτικός στόχος της χώρας δεν μπορεί να γίνει με όρους, όπως σας είπα, μόνον αιτημάτων, κατά βάση των προβλημάτων μας. Βεβαίως, αυτό είναι το πρώτο μας χαρτί διότι μια κοινωνία στενάζει από ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα, αλλά για την αναποτελεσματικότητα πρέπει να δούμε και μεις -κι αν ακόμα δεν υπήρχε το πρόγραμμα- να είχαμε κάνει που δεν τα έχουμε κάνει..

Μιλάω για μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, ένα απλό φορολογικό σύστημα και πολλά άλλα. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ελπίζοντας σε μια καλύτερη κατάσταση, δηλαδή σε επιμήκυνση της αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια, αν ταυτόχρονα με την δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα δεν καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε και αξιόπιστοι διαπραγματευτές κάνοντας ορισμένα από τα βασικά που, ούτως η άλλως , είναι προς όφελος της χώρας να τα κάνει.