Εκδήλωση στο ΕΚ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο

Εκδήλωση στο ΕΚ για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία

Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 9 Ιουλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η εκδήλωση αυτή γίνεται για την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων φορέων και των κοινοτικών θεσμών της ΕΕ για το σοβαρό, όλο και πιο ανησυχητικό, κοινωνικό αυτό φαινόμενο, για το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 15% των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία έχουν εμπλακεί, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, σε ενδοσχολικό εκφοβισμό και ενδοσχολική βία. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα αυτού του φαινομένου αυξάνονται.
 
Βασικός ομιλητής θα είναι ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, κ. Dan Olweus. Υπογραμμίζεται ότι ο καθηγητής κ. Olweus είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την καταπολέμηση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας. Το πρόγραμμα Olweus Bullying Prevention Programme, που έχει διαμορφώσει ο Σουηδός καθηγητής,  εφαρμόζεται σε σχολεία σε πολλές χώρες.

Πέραν του κ.Olweus, ομιλητής θα είναι και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του "Χαμόγελου του Παιδιού", το οποίο ως γνωστόν έχει αναπτύξει πολλές δράσεις για την πρόληψη και διαχείριση καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού και παρέχει στήριξη μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056.

Την συζήτηση θα συντονίσουν  ο ευρωβουλευτής κ.Γ.Κουμουτσάκος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ.Μ.Βιντιάδης.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία των Φαρσάλων, των Γρεβενών, της Κάτω Μηλιάς, της Σκύδρας, των Χανίων,  της Καβάλας, των Συκεών, του δήμου Ηρακλείου, της Πεύκης, του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών και της «Ελληνικής Παιδείας». Τέλος, σημειώνεται ότι στην συζήτηση θα συμμετάσχει και ο καθηγητής κ. Π. Δαμιανός από τις Φυλακές Αυλώνας.