Γραπτή ερώτηση για τις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε διεθνή ύδατα νότια της Κύπρου

Στις 12 Ιουλίου, μία κορβέτα και δύο πυραυλοφόρα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μαζί με ελικόπτερα και μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εκτέλεσαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση πολύωρες ασκήσεις σε διεθνή ύδατα νότια της Κύπρου. Οι ασκήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα ενεργειακά "οικόπεδα" 2, 3, 8, 9, 12, και 13.

Μάλιστα, στην περίπτωση του "Οικοπέδου 12", τα τουρκικά σκάφη ήταν ορατά από την εξέδρα της Νoble Energy, την οποία πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη των 5 μιλίων, δηλαδή σε απόσταση βολής του πυροβόλου των σκαφών.

Σημειώνεται ότι τρίτες χώρες, πριν την έναρξη ασκήσεων στην ίδια ή και στην ευρύτερη περιοχή, έρχονται σε συνεννόηση με τις Κυπριακές αρχές.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι ενήμερη για τα γεγονότα αυτά;

-Πώς αξιολογεί η στάση αυτή της Τουρκίας υπό το φως της ζωτικής στρατηγικής ανάγκης της ΕΕ να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή της επάρκεια και ασφάλεια;

-Ποιά είναι η αντίδρασή της στην επίμονη άρνηση συμμόρφωσης της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις συνεχόμενες και σαφείς συστάσεις της ΕΕ για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών;