Συνάντηση εργασίας για θέματα ναυτιλίας με την αρμόδια Υφυπουργό για Θαλάσσιες Υποθέσεις της Πολωνίας

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είχε συνάντηση εργασίας με την κα. Anna Wypych- Namiotko, Υφυπουργό αρμόδια για θέματα Θαλασσίων Υποθέσεων της Πολωνίας, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Στη συνάντηση εργασίας, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Πολωνικής Προεδρίας, συζητήθηκαν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την ελληνική ναυτιλία.

Πέραν της πορείας του προγράμματος ενίσχυσης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, για το οποίο από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισηγητής είναι ο Έλληνας ευρωβουλευτής, συζητήθηκαν:

• το λεγόμενο "κοινωνικό πακέτο" που αφορά στο καθεστώς των ναυτικών, στην εκπαίδευση και προσέλκυση των νέων στα θαλάσσια επαγγέλματα,
• οι σχέσεις Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) - Ευρωπαϊκής Ένωσης,
• η αντιμετώπιση της απειλής της πειρατείας,
• η συμβολή των θαλασσίων μεταφορών στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και
• τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυπηγική ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

" Στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την ελληνική ναυτιλία υπάρχει μεγάλη σύγκλιση ή και πλήρης ταύτιση απόψεων. Πιστεύω ότι η Πολωνική Προεδρία θα συμβάλλει δυναμικά στην προώθηση αυτών των θεμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Πολωνική Προεδρία σε όλες της τις προσεγγίσεις στα θέματα θαλασσίων μεταφορών και ναυτιλίας έχει ως σταθερό σημείο αφετηρίας την παραδοχή ότι η ναυτιλία είναι οικονομική δραστηριότητα που ασκείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο που διαμορφώνει και εν πολλοίς καθορίζει τις θέσεις μας στα επιμέρους ζητήματα των θαλασσίων μεταφορών".