«Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός ξέρει για τι μιλάει»

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο "ΒΗΜΑ 99.5 fm"

Ο ευρωβουλεύτης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα στο "ΒΗΜΑ 99.5 fm" για τις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup J.Juncker, την Καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας F. Hollande, καθώς και για το ζήτημα της επιμήκυνσης. Ως προς το τελευταίο,  απαντώντας σε ερώτηση για το εάν διεκδικούμε επιμήκυνση χωρίς επιπρόσθετα χρήματα,ο κ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Ερ. Διεκδικούμε επιμήκυνση χωρίς επιπρόσθετα χρήματα;

Απ. Εάν αυτό είναι εφικτό, νομίζω ότι είναι ένα επιχείρημα το οποίο κάνει πιο ισχυρή την ελληνική θέση για τη διεκδίκηση αυτής της παράτασης. Θέλω να μιλάω ειλικρινά πάντα και για πράγματα τα οποία είμαι σε θέση να γνωρίζω. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η επιμήκυνση του αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας σημαίνει ή όχι κάποια επιβάρυνση. Δεν έχω την τεχνοκρατική ικανότητα και το σύνολο των πληροφοριών για να το γνωρίζω.

Μην είμαστε επισπεύδοντες και να μην προσπαθούμε να συνάγουμε επιχειρήματα χωρίς να ακούσουμε τις επίσημες θέσεις. Εφόσον είναι εφικτό η επιμήκυνση να μην σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση για εταίρους συνομιλητές και δανειστές, αυτό μπορεί να γίνει.

Εάν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού για αυτό το οποίο δεν γνωρίζω, σαφής και κατηγορηματική και όχι πληροφορίες, είμαι βέβαιος ότι ξέρει για τι μιλάει. Κάτι το οποίο εγώ δεν έχω τα στοιχεία δεν μπορώ να το πω. Εκείνος προφανώς τα έχει και μπορεί αν το πει. Αλλά δεν έχω ακούσει από το στόμα του, δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση αυτή τη στιγμή ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα. Μακάρι αυτό να είναι εφικτό. Αυτό θα κάνει την ελληνική θέση ισχυρότερη σε ένα πολύ δύσκολο διαπραγματευτικό περιβάλλον.