Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη "Φιλμ Νουάρ" στις Βρυξέλλες

Παρουσίαση του βιβλίου "Φιλμ Νουάρ" του Δημήτρη Στεφανάκη στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 (τ.ώ) ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το βιβλίο  "Φιλμ Νουάρ" του Δημήτρη Στεφανάκη (Βραβείο Καβάφη, Prix Méditerranée Etranger 2011). Στην εκδήλωση συμμετέχουν, πέραν του συγγραφέα, η κα. Ελένη Σκαρβέλη (Διευθύντρια Γραφείου ΕΟΤ Βρυξελλών) και ο κ. Χάρης Χάιτας (Αρχιτέκτονας-Μουσειολόγος, Σπίτι της Ιστορίας της Ευρώπης).
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο "Περίπλους" (115 rue Froissart) στις Βρυξέλλες.
 

 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτηματικά για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;

Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή.

Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα…

Μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η Ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.