Ομιλία στην Πάτρα με θέμα: "Ώρες κρίσης-ώρες ευθύνης: Η Ευρώπη και το 'δίλημμα Presley'"

Ομιλία στην Πάτρα

Ομιλία ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου σε ενημερωτικό σεμινάριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Περιφερειακό Τύπο στην Πάτρα

Το δίλημμα που θέτει το γνωστό τραγούδι του Elvis Presley "ή τώρα ή ποτέ" ("It's now or never") και αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη ανέλυσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος στην ομιλία του στο ενημερωτικό σεμινάριο για τον Περιφερειακό Τύπο που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), στην Πάτρα, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Η έως τώρα διαχείριση της κρίσης, με αργές, καθυστερημένες, αποσπασματικές αποφάσεις και η μονολιθική πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας έδειξε μια Ευρώπη αναποτελεσματική. Η ύφεση αγγίζει πλέον και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ανεργία εξαπλώνεται, αφού έχει κυριολεκτικά κτυπήσει κόκκινο στις χώρες του Νότου. Ύφεση, ανεργία, καλπάζουσα μετανάστευση, αμφιβολία: ένα πραγματικό περιβάλλον θερμοκηπίου για ακραίες φωνές λαϊκισμού, ξενοφοβίας και αντιευρωπαϊσμού.

Το φθινόπωρο αυτό, από σήμερα έως το Δεκέμβριο κρίνονται πολλά. Κρίνεται εάν η Ευρωζώνη και κατ' επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαβρωθεί, θα εξασθενίσει και αν θα χάσει τη μάχη ή θα ισχυροποιηθεί με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ενότητα.

Ή τώρα ή ποτέ θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, για μεγαλύτερη πολιτική ένωση για μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία.

Γιατί εάν κερδηθεί η μάχη, η ΕΕ θα ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των Ευρωπαίων πολιτών".

Τέλος, σχετικά με την αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε εκτενώς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο ευρώ, επεσήμανε ότι οι λόγοι που υπαγόρευσαν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σήμερα περισσότερο επίκαιροι από ποτέ και πρόσθεσε ότι "σε μια οικογένεια είναι πιθανό κάποια μέλη να έχουν διαφωνίες με κάποια άλλα, ωστόσο τον τελευταίο καιρό οι υποστηρικτές της Ελλάδας στην Ευρώπη γίνονται όλο και περισσότεροι".