"Ενημέρωση, εγρήγορση, δράση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού"-Ομιλία σε εκδήλωση του Λεοντείου Λυκείου

Εκδήλωση με θέμα: "Σχολικός εκφοβισμός: Μαθαίνω - Αντιμετωπίζω"

Ομιλία ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου σε εκδήλωση στο Λεόντειο Λύκειο με θέμα "Σχολικός εκφοβισμός: Μαθαίνω - Αντιμετωπίζω"

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τα προβλήματα της οικογένειας, επηρεάζουν τα παιδιά, τα οποία, ως ιμάντες μεταφοράς, τα διοχετεύουν στο σχολείο με συμπεριφορές ενδοσχολικής βίας αλλά και «ηθικής τρομοκρατίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων με θέμα: Σχολικός εκφοβισμός: Μαθαίνω - Αντιμετωπίζω.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κατάθεση Γραπτής Δήλωσης για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο, τονίζοντας ότι:

"Επιδίωξή μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινής γνώμης για τις σοβαρές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών και των εφήβων προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου".

Μιλώντας ειδικότερα για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι:

"Ο περιστασιακός μεμονωμένος καυγάς και η ένταση δεν συνιστούν εκδήλωση ενδοσχολικής βίας. Ως εκφοβισμό και βία στο σχολείο εννοούμε το σύνολο των αρνητικών ενεργειών που υφίσταται κατ' επανάληψη ένας μαθητής και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τις σοβαρές ψυχολογικές και πολλές φορές σωματικές συνέπειες σε εκείνην ή εκείνον που τις υφίσταται και περιλαμβάνει "κάθε είδους λεκτική, ψυχολογική, σωματική ακόμα και διαδικτυακή ή ηλεκτρονική άσκηση ψυχολογικής βίας".

"Δυστυχώς, η εξάπλωση της χρήσης νέων τεχνολογιών και η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από νεαρές ηλικίες, έχει οδηγήσει σε έξαρση τα περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, όπου οι θύτες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και μαζικές αποστολές Email για να "πειράξουν" τους συμμαθητές τους".

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε "λανθασμένη τη λογική του διαχωρισμού θύματος και θύτη γιατί και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με παιδιά, μπλεγμένα στα δίκτυα αυτού του νοσηρού φαινομένου" και σημείωσε ότι "η οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε δεν είναι παράγοντας που θα μειώσει τα φαινόμενα αυτά. Αντιθέτως, θα τα ενισχύσει".

Και πρόσθεσε ότι "Εάν δεν προλάβεις και δεν προστατεύσεις το θύμα, αυτό αποκτά άσχημες ψυχολογικές συμπεριφορές, που καταλήγουν σε απομόνωση, κατάθλιψη ακόμα και ακραίες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, αν δεν προλάβεις τον θύτη, τον ωθείς να συνεχίσει την παραβατική του συμπεριφορά, με όποια κατάληξη μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον του".
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σιωπή που χαρακτηρίζει το φαινόμενο.

"Δημιουργείται, ένας κύκλος μιας ιδιότυπης omerta μεταξύ των εμπλεκομένων, που το μόνο που κάνει είναι να αφήνει το φαινόμενο να δηλητηριάζει τις ψυχές των μαθητών, στοιχειώνοντας τα όνειρα και τις ελπίδες τους...Η λύση είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, να έχουμε τη δυνατότητα να το συζητάμε και να αναζητούμε λύσεις. Βεβαίως, δεν πιστεύω ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι με αφετηρία μια Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού θα υπάρξει εγρήγορση και αποτελεσματική αντιμετώπιση".

Πέραν του κ. Κουμουτσάκου, ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν ο κ. Ι. Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Ι. Τσιάντης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕ, ο δημοσιογράφος M. Βιντιάδης, ενώ χαιρετισμό έστειλε η επικεφαλής της Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μ. Γιαννάκου.