Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ για την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ για την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα

Στη δεινή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα και στις ρωγμές που υφίσταται η κοινωνική της συνοχή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην ανησυχητική ανάδυση ρατσιστικών απόψεων, βίαιων συμπεριφορών και εξτρεμιστικών δυνάμεων με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν την παραμικρή απήχηση στην Ελλάδα.

Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική συνοχή παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές, ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε το ερώτημα "μπορεί η Ευρώπη να βγει από την κρίση χωρίς να χάσει την ψυχή της;"

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

"Η δεινή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική της ιστορία. Καλπάζουσα ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, αυξανόμενος παιδικός υποσιτισμός, πρωτόγνωρος αριθμός αστέγων και αυτοκτονιών συνθέτουν μια πολύ σκοτεινή εικόνα. Βίαιες συμπεριφορές, ρατσιστικές απόψεις και εξτρεμιστικές δυνάμεις με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, δεν είχαν ποτέ την παραμικρή απήχηση στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν... Η κοινωνική συνοχή παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατάσταση στην Ελλάδα θέτει προς όλους ένα αμείλικτο ερώτημα: "Μπορεί η Ευρώπη να βγει από την κρίση χωρίς να χάσει την ψυχή της;"

Οι προσεχείς ημέρες και εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Μισές απαντήσεις, μισές λύσεις θα είναι συνώνυμες με πολιτική και ιδεολογική ήττα ιστορικών διαστάσεων για την Ευρώπη. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει."