"Η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας είτε θα γίνει με την παρουσία της Κυπριακής Προεδρίας είτε δε θα γίνει καθόλου"

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην 70ή Συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, η κατάσταση στη Συρία και η έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας της Επιτροπής, παρουσία του αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου, κ. Stefan Füle.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέστησε σαφές ότι «η εν λόγω Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λειτουργεί στη βάση συγκεκριμένης θεσμικής και πολιτικής τάξης και πολύχρονης αδιατάρακτης πρακτικής. Συνεπώς η 70ή συνάντησή της, που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Τουρκία πριν το τέλος του έτους, είτε θα γίνει με την παρουσία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε δε θα γίνει καθόλου".

«Το βάρος και η ευθύνη της ακύρωσης θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκική αντιπροσωπεία. Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι δεσμευμένη να ακολουθεί και να προωθεί τις διαδικασίες και τις πρακτικές της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τέλος, στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή προς τον κ. Füle εάν ερμηνεύει την απουσία κάθε αναφοράς στις λέξεις "Ευρωπαϊκή Ένωση" από τον Πρόεδρο Erdogan στην πρόσφατη δίωρη ομιλία του στο συνέδριο του AKP στις αρχές Οκτωβρίου, ως τακτικό χειρισμό ή στρατηγική επιλογή της υποψήφιας χώρας, ο Επίτροπος αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «δεν θέλει να "παίξει" το παιγνίδι χαρακτηρισμών και σχολιασμών του τούρκου Προέδρου».