Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας

site

Το Προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας μετά το πέρας της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Η διοργάνωση της 70ής συνάντησης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου ήταν το θέμα που συζήτησε σήμερα το Προεδρείο της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, έκανε την εξής δήλωση:

"Δυστυχώς η επιμονή της αντιπροσωπείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, να μην προσκληθεί η Κυπριακή Προεδρία, οδήγησε σε αδιέξοδο τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου και στη ματαίωση της επόμενης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής. Δεν αποδέχθηκα την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αγνοηθεί ή και να παρακαμφθεί η θεσμική τάξη και η πολιτική πρακτική της ΕΕ.

Η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή προς τον Συμπρόεδρο Afif Demirkiran: η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα.

Σήμερα επανέλαβα ότι επιθυμώ την πραγματοποίηση της συνάντησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ξεκαθάρισα ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής. Η απροκάλυπτη πλέον άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης.

Καταδικάζω τη στάση αυτή ως απαράδεκτη. Η καλή πίστη και ο αλληλοσεβασμός είναι βασικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν επιτρέπεται να εμπαίζει και να αγνοεί τη θεσμική τάξη και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία."