Ισχυρό θετικό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης με την προβολή της ταινίας "Παπαδόπουλος και Υιοί"

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με αφορμή την προβολή της ταινίας Papadopoulos&Sons

Η ταινία "Παπαδόπουλος & Υιοί" -μια ελπιδοφόρα αλληγορία για την κρίση- προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΝΔ, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Η ταινία μιλάει για την ιστορία ενός επιτυχημένου Έλληνα επιχειρηματία του Λονδίνου που τα χάνει όλα εξαιτίας της κρίσης κι όμως κάνει, τελικά, μια ελπιδοφόρα νέα αρχή. Έτσι, η ταινία στέλνει ένα θετικό και ισχυρό μήνυμα, προβάλλοντας την αξία της αλληλεγγύης, της οικογένειας, της κοινότητας και της κοινής δράσης ως μέσο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μπουν σταθερά θεμέλια για νέο ξεκίνημα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για τη δύναμη της τέχνης, που όπως είπε «σε δύσκολες εποχές, όταν φαίνεται να χάνεται η κατεύθυνση και η προοπτική, μπορεί να δώσει ανάσες ελπίδας, ειδικά όταν "μιλάει" απλά και κατανοητά για τα θεμελιώδη, τα μεγάλα ζητήματα της ζωής: τις δυσκολίες, το πείσμα, το μόχθο, την αλληλεγγύη, την υπομονή και επιμονή, την ελπίδα και τα νέα ξεκινήματα».

Η αρμόδια για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας Επίτροπος, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ταινία ως παράδειγμα της δημιουργικότητας και της ποιότητας που χαρακτηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τόνισε ότι μέσα από την ιστορία της παίρνουμε ένα "μάθημα" για το πραγματικό νόημα της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης κ. Μάρκος Μάρκου, αναφέρθηκε στο συμβολισμό που έχει η προβολή της ταινίας του στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη σειρά του, ο ηθοποιός και ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, κ. Γιώργος Χωραφάς, παρομοιάζοντας τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας με αυτούς του γνωστού μύθου του Αισώπου, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες, όπου κι αν ζουν, εργάζονται σκληρά και χαρακτήρισε άδικο να τους παρομοιάζουν όλοι με τον "τζίτζικα". Σχολιάζοντας ότι στη ζωή δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουμε με απόλυτο τρόπο "κατηγορίες" ανθρώπων, παρότρυνε το κοινό να ζει την κάθε στιγμή, απολαμβάνοντας τις απλές χαρές.

***

Η ταινία "Παπαδόπουλος & Υιοί", που αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους του Κύπριου σκηνοθέτη Μάρκου Μάρκου, απέσπασε το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης πριν από λίγες μόνο μέρες στο 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.