Σημεία ομιλίας Γιώργου Κουμουτσάκου στο ετήσιο e-Maritime Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ενίσχυση των θαλασσίων μεταφορών με την ανάπτυξη διάφανων, αποτελεσματικών και απλοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη βάση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων ήταν στο επίκεντρο της παρέμβασης του ευρωβουλευτή ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στο ετήσιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ε. Επιτροπή στις 22-23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με θέμα: «Connecting the maritime world – towards 2020».

Ο κ. Κουμουτσάκος, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενος στους στόχους και τις προτεραιότητές του όσον αφορά στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών. Επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ναυτιλία για βιώσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι η στροφή προς τις θαλάσσιες μεταφορές αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής για φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταφορές και εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στις μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία χρειάζονται λύσεις που να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της χρησιμότητας των πόρων που διαθέτουμε. Έτσι και στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, η χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Γι’ αυτό και το ΕΚ στηρίζει την απλοποίηση των λιμενικών και τελωνειακών εργασιών χωρίς περιττή γραφειοκρατία, καθώς και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων στους λιμένες, όπως μέσω της χρήσης του SafeSeaNet και των e-Maritime υπηρεσιών.

"Εάν θέλουμε η ναυτιλία να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων μέσων μεταφοράς, θα πρέπει να παραμείνει στην κορυφή των τεχνολογικών εξελίξεων. Το ίδιο και η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, εάν δεν επενδύσουμε στην καινοτομία και την έρευνα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στον ρόλο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών για την προώθηση ασφαλών, φιλικών προς το περιβάλλον, διατροπικών και διαλειτουργικών μεταφορών, ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.emaritime.eu/conference2012/