Οι εξελίξεις στο Ε. Κοινοβούλιο σχετικά με τον Κανονισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρωπαϊκού Συνεδρίου «Connect to Compete» (ΤΕΝ-Τ Days 2012)

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος στην προσπάθεια για ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών"

Στο ετήσιο Συνέδριο για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ Days 2012) που διοργανώνει η Ε. Επιτροπή στις Βρυξέλλες συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, ο ευρωβουλευτής ΝΔ και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό των Κατευθυντήριων Γραμμών των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα «Connect to Compete» ήταν η νέα πολιτική της Ευρώπης στον τομέα των Μεταφορών όπως αυτή διαμορφώνεται από τους Κανονισμούς για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και το νέο χρηματοδοτικό τους εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το Συνέδριο άνοιξε ο Επίτροπος Μεταφορών Siim Kallas, ο οποίος εστίασε την προσοχή του στο πως εξελίσσεται η συζήτηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ιδιαίτερα μετά την αναβολή της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού για τις 18 Δεκεμβρίου.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού επανέλαβε τη σημασία της συμβολής των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς στην εύρυθμη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς αλλά και στις προσπάθειες της Ευρώπης για οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πορεία των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των 1000 και πλέον τροπολογιών που έχουν κατατεθεί υπακούοντας τις περισσότερες φορές σε στενά εθνικές σκοπιμότητες, αλλά και στην πρόκληση να βρεθεί κοινός τόπος μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που να ικανοποιεί τη βασική επιδίωξη για διατήρηση της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος στην προσπάθεια για ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία αποτελεί την πυξίδα μας προκειμένου να υιοθετήσουμε ένα φιλόδοξο, στέρεο αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό νομοθετικό κείμενο. Σχεδόν όλα έχουν ειπωθεί και συζητηθεί όσον αφορά το πολύ σημαντικό αυτό νομοθετικό κείμενο. Τώρα έχει έρθει ή ώρα για δράση, η ώρα της ψηφοφορίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρνητική εξέλιξη της μη λήψης απόφασης από τη Σύνοδο Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, επισημαίνοντας τις πιθανές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αναβολής της απόφασης για το 2013.

«Όσο η Ευρώπη καθυστερεί να λάβει μια γενναία απόφαση, η κρίση μπορεί μόνο να χειροτερεύει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη μια αποτυχία. Πρέπει να στείλουμε όλοι εδώ ένα ηχηρό μήνυμα στα Κράτη Μέλη ότι οι νέες Δημοσιονομικές Προοπτικές πρέπει να είναι το εργαλείο που θα στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

***

Τα «TEN-T Days» διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και έχουν καθιερωθεί ως το φόρουμ στο οποίο συγκεντρώνονται εκπρόσωποι από τις Κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και πλωτών μεταφορών για να συζητήσουν το μέλλον των Μεταφορών στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό: 

http://www.tentdays2012.eu/home.html