Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS: Η απειλή παραμένει. Η αδράνεια δε δικαιολογείται

"Τη στιγμή που οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τον αριθμό των ατόμων που αρχίζουν θεραπεία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μειώσουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης και δράσης κατά της απειλής του AIDS"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας πιο ενεργό ρόλο και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για καλύτερη ενημέρωση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας του AIDS.

"Παρά τη σχετική υποχώρηση των τελευταίων ετών, ο ιός του AIDS παραμένει σοβαρή απειλή για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Τη στιγμή που οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τον αριθμό των ατόμων που αρχίζουν θεραπεία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μειώσουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης και δράσης κατά της απειλής του AIDS", υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατά του υιού του AIDS/HIV για το 2012, πάνω από 34 εκ. ανθρώπων είχαν προσβληθεί από τον υιό του AIDS το 2011 παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά μολύνονταν 7 χιλ. άτομα, 800 εκ των οποίων ήταν παιδιά κάτω των 15 ετών. Μόνο στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, οι νέες μολύνσεις ήταν πάνω από 28 χιλ.. ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των φορέων στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Εάν διαθέτει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το υιό του AIDS στα κράτη μέλη το 2012, τον αριθμό εκείνων που έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και τον τρόπο μετάδοσής του. Θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης;

- Πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι όλο και περισσότερα εθνικά συστήματα υγείας έχουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των ακριβών θεραπευτικών αγωγών για την ασθένεια;

- Εάν προτίθεται να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.