"Βρετανικός διαπραγματευτικός εκβιασμός η εξαγγελία περί δημοψηφίσματος" - Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Είναι ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο παιχνίδι γιατί ενισχύει την ασάφεια και την αγωνία στους Ευρωπαίους πολίτες, την ώρα που χρειάζονται σταθερότητα, ενότητα, αλληλεγγύη"

Με αφορμή την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα το 2017 με ερώτημα την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει το ριψοκίνδυνο αυτό παιχνίδι της Μ. Βρετανίας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη από σταθερότητα - ενότητα - αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει σαφή κατεύθυνση και προοπτική στους πολίτες της Ευρώπης.

***

"Την στιγμή που διαμορφώνεται η αίσθηση ότι η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κρίση χρέους, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα σοβαρά προβλήματα. Αιτία η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κάμερον να διοργανώσει δημοψήφισμα το 2017 με ερώτημα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η εξαγγελία αυτή - ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, την εμβάθυνση της ευρωζώνης και τελικά για το μέλλον της Ευρώπης - φέρει έντονα τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου "διαπραγματευτικού εκβιασμού".

Είναι ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο παιχνίδι γιατί με αχρείαστα διχαστικά διλήμματα, ενισχύει την ασάφεια και την αγωνία στους Ευρωπαίους πολίτες, την ώρα που χρειάζονται σταθερότητα, ενότητα, αλληλεγγύη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε αυτές τις συνθήκες, η ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει σαφή κατεύθυνση και προοπτική στους πολίτες της Ευρώπης είναι μεγάλη. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε, εάν δε θέλουμε να δούμε επί ημερών μας τη ραγδαία οπισθοδρόμηση της Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.