Ερώτηση στην Κομισιόν για την άνοδο εξτρεμιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ερώτηση στην Κομισιόν για την άνοδο εξτρεμιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο εξτρεμιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη κρούουν έξι Έλληνες ευρωβουλευτές (Κουμουτσάκος (PPE), Δανέλλης (S&D), Κοππά (S&D), Ποδηματά (S&D), Σκυλακάκης (ALDE) και Χρυσόγελος(Greens)) μαζί με συναδέλφους τους από την Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία και από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων (Bach (PPE), Durant(Greens), Gomes (S&D), Harms(Greens), Higgins(PPE), Kelly (PPE), Keller (Greens), Mauro(PPE), Mitchell(PPE), Lunacek(Greens), Roucek(S&D), Schmidt(ALDE), Torvalds(ALDE), Tremosa (ALDE), Vlasto(PPE), Wikstrom(ALDE)) .

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή τους προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζουν ότι η οικονομική κρίση, η βαθιά ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια -κυρίως στον Νότο της Ευρώπης- καθώς και η αναποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος έχουν οδηγήσει στην ανάδυση ακραίων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ειδική αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, όπου τον τελευταίο χρόνο έκαναν την εμφάνιση τους δυνάμεις - εκπροσωπούμενες πλέον και στο Κοινοβούλιο- των οποίων ο πολιτικός λόγος, τα σύμβολα και ενέργειες (η πρακτική της λεκτικής και φυσικής βίας, η εξύμνηση του καθεστώτος της επτάχρονης δικτατορίας, οι επανειλημμένες βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών και αλλοδαπών, καθώς και η χρήση απειλών κατά πολιτικών αντιπάλων) παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της πολιτικής ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλ. της δεκαετίας του '30 και των αρχών της δεκαετίας του '40.

Στη βάση των προαναφερομένων, οι 22 ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:

α. εάν είναι ενήμερη για την πρακτική χρήσης βίας και την καταπάτηση βασικών δημοκρατικών κανόνων και θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτές τις δυνάμεις,

β. εάν προτίθεται η ίδια η Επιτροπή αλλά και οι αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, να παρακολουθήσουν συστηματικά τη δράση τέτοιων εξτρεμιστικών δυνάμεων, και

γ. εάν έχει σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων καθώς και των αιτιών που τα προκαλούν και ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών του 2014.