Ερώτηση στην Ε. Επιτροπή σχετικά με την «ταξιδιωτική οδηγία» για την Ελλάδα

"Τέτοιες ανακοινώσεις υποστηρίζουν την προσπάθεια ενός κράτους μέλους που υφίσταται δυσβάσταχτες θυσίες προκειμένου να ανακάμψει και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας;"

 Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την εσωτερική ενημέρωση, εν είδει ταξιδιωτικής οδηγίας, της Κομισιόν προς τους υπαλλήλους της που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αθήνα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ.Κουμουτσάκος, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ε. Κοινοβουλίου, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ε. Επιτροπή.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η Επιτροπή φέρεται να ενημέρωσε τους υπαλλήλους της σχετικά με ζητήματα ασφάλειας κατά την άφιξη και παραμονή τους στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρεται σε πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί σχετικά με βίαιες ταραχές στην Αθήνα τον Μάρτιο, κάνοντας λόγο ακόμη και για αριθμό νεκρών , το ύψος των οποίων όμως δεν αναφέρεται. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πληροφορίες έχουν γνωστοποιηθεί και στις υπηρεσίες του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, παρατίθεται σειρά αναλυτικών οδηγιών για το πώς οι υπάλληλοι της Ε. Επιτροπής μπορούν να αποφύγουν ή και να αντιμετωπίσουν περιστατικά αναρχίας και συγκρούσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και υπογραμμίζοντας ότι η ενημέρωση- οδηγία αυτή κοινοποιήθηκε λίγους μόνο μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ερωτάται η Ε. Επιτροπή:

1. Εάν επιβεβαιώνει την ύπαρξη της ταξιδιωτικής αυτής οδηγίας. Εάν ναι, ζητάμε να ενημερωθούμε σχετικά με τη βάση και την πηγή αυτών των πληροφοριών.
2. Εάν έχουν εκδοθεί στο παρελθόν ανάλογες οδηγίες και για άλλα κράτη μέλη, ποια και με τι περιεχόμενο.
3. Εάν θεωρεί ότι τέτοιες ανακοινώσεις υποστηρίζουν την προσπάθεια ενός κράτους μέλους που υφίσταται δυσβάσταχτες θυσίες προκειμένου να ανακάμψει και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας, ειδικά όταν πρόκειται για κράτος μέλος που η οικονομία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό".