"Συνδέσου με σεβασμό- Προστατεύσου με γνώση!"- Ομιλία του ευρωβουλευτή ΝΔ κ.Γ.Κουμουτσάκου σε συνέδριο της ΕΟΚΕ για το ασφαλές διαδίκτυο

«Το μήνυμά μας είναι "Συνδέσου με σεβασμό- Προστατεύσου με γνώση!"», τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου τόνισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, με θέμα "Προς μια πιο υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου: Η οπτική της κοινωνίας των ευρωπαίων πολιτών".

«Η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από μαθητές σε συνδυασμό με την ανωνυμία που προσφέρει αναδεικνύει νέες προκλήσεις. Υπάρχει η ανάγκη για ολοκληρωμένη στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Τα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωττη κοινωνική ομάδα. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, με εγγυημένη διαδικτυακή ασφάλεια», ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Αναφορικά με το εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, επεσήμανε: «Η εκμετάλλευση του εύρους, των δυνατοτήτων και της ανωνυμίας του διαδικτύου ως "εργαλείου" άσκησης εκφοβισμού και βίας μεταξύ μαθητών έχει οδηγήσει στην εξάπλωση του διαδικτυακού ή ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Οι συνέπειές του είναι εξαιρετικά οδυνηρές. Νέοι άνθρωποι, μαθητές, παιδιά μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως πρόσφατα συνέβη στην Ιταλία, αλλά προηγουμένως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Η πρόληψη όμως προϋποθέτει ενημέρωση και γνώση. Το μήνυμά μας είναι "Συνδέσου με σεβασμό- Προστατεύσου με γνώση!"».

Κλείνοντας ο Γ.Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι στη διάδοση αυτού του μηνύματος θα συμβάλλει η καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, καθώς και των θεσμών της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.