Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Euro.Pa.S 2013"- Παρέμβαση Γ. Κουμουτσάκου

Ομιλία στην Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Euro.Pa.S 2013"

Θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής συνάντησης.

Σε μια εποχή που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη και βαθύτερη κρίση στην ιστορία της, χρειαζόμαστε προσπάθειες και πρωτοβουλίες όπως αυτή. Συγκεκριμένες δράσεις που προωθούν και δυναμώνουν το ευρωπαϊκό πνεύμα και την ευρωπαϊκή ιδέα μεταξύ των νέων.
 
Εσείς είστε η γενιά που καλείται να οδηγήσει την Ευρώπη μπροστά. Να επιτύχει το στόχο που έθεσαν οι θεμελιωτές της, για μία πιο ενοποιημένη Ένωση, στην  υπηρεσία των πολιτών της.
 
Δυστυχώς σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας πολυ-κρίσης. Οικονομικής, πολιτικής και κρίσης οράματος. 
 
Η παρατεταμένη διάρκειά της έχει δημιουργήσει μια κρίση εμπιστοσύνης σ' έναν όλο και διευρυνόμενο αριθμό ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους για ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. 
 
Συμμερίζομαι την ανησυχία όλων εκείνων που ασκούν έντονη- συχνά σκληρή- κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ηγεσία της.
 
Απορρίπτω όμως με όλη μου τη δύναμη τις ισοπεδωτικές απλουστεύσεις των λαϊκιστών και των ακραίων πολιτικών δυνάμεων κάθε είδους, που στρέφονται τυφλά κατά της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι τα αισθήματα ανησυχίας και απογοήτευσης των ευρωπαίων πολιτών, ειδικά δε των νέων.
 
Η λύση δε θα έρθει με τα μετωπικά εύκολα "όχι" αλλά με τα δύσκολα "ναι".
 
Δε θα εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στην πρώτη μεγάλη δυσκολία, στην πρώτη μεγάλη πρόκληση. 
 
Θα αγωνιστούμε με έμπνευση, πίστη και δύναμη να διορθώσουμε τα λάθη, τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες που την ταλαιπωρούν. 
 
Θα αγωνιστούμε να ξαναδημιουργήσουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση. Για να μην είναι η δική μας γενιά εκείνη που θα υποστεί την ιστορική ήττα, την αποτυχία να διατηρήσει Ενωμένη την Ευρώπη. 
 
Το μήνυμα μου προς εσάς σήμερα είναι αυτό. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο τρόπο σκέψης. 
Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο με παλιά εργαλεία και ξεφτισμένες ιδέες.
 
Εσείς, οι νέοι Ευρωπαίοι, είστε το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται η Ευρώπη  για να ξανασταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει την πορεία της προς μια ομοσπονδία εθνών-κρατών. Αυτός ήταν και πρέπει να παραμείνει ο πολιτικός μας ορίζοντας.
 
Το εγχείρημα δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Είναι σύνθετο και δύσκολο. Ο δρόμος ανηφορικός. 
 
Αλλά σας καλώ να αναλογιστείτε ότι  ο Jean Monet, ο Spinelli, ο Robert Schuman, ο De Gasperi, ο Adenauer και οι υπόλοιποι θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να ξεκινήσουν την πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όταν οι πληγές της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην ιστορία ήταν ακόμα χαίνουσες και ζεστές. Κατόρθωσαν  να βάλουν την Ευρώπη στο δρόμο για αυτό που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκό οικοδόμημα εν μέσω τέτοιων δραματικών στιγμών. 
 
Ό, τι μέχρι τώρα έχει  χτιστεί - οι κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες, η ευημερία και η ειρήνη - παρά τις μεγάλες αδυναμίες του, παραμένει ακόμα πολύ ισχυρό. Αυτή είναι η κληρονομιά πάνω στην οποία πρέπει να στηριχθούμε για να χτίσουμε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος. Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε δικαιολογία, να μην καταφέρουμε να βρούμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση.
 
Και μια τελευταία επισήμανση. Η δέσμευση και το όραμα των τωρινών και μελλοντικών ηγετών της Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της. Εσείς είστε οι ηγέτες του αύριο, και ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πλήρως τις προκλήσεις με τις οποίες η ΕΕ είναι σήμερα αντιμέτωπη, προκλήσεις τις οποίες θα συζητήσετε κατά την διάρκεια αυτής της προσομοίωσης. 
 
Ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες σας. Σας εύχομαι να έχετε έναν εποικοδομητικό διάλογο και ένα επιτυχημένο συνέδριο. Και μην ξεχνάτε: υπολογίζουμε σε εσάς! 
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.