Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε έκτακτη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

"Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει κριθεί. Όχι γιατί η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της,όπως συστηματικά ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά γιατί η Τουρκία δε μπορεί να αποφασίσει ακόμα εάν θέλει&εάν μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ευρωπαϊκό δρόμο", δήλωσε ο Γ.Κουμουτσάκος

Σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συζήτηση με θέμα τις πρόσφατες σοβαρές εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ως Αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι τα δραματικά και δυστυχώς αιματηρά γεγονότα στην Τουρκία έχουν εμφανείς αφορμές, όμως οι ρίζες και οι πραγματικές αιτίες τους είναι βαθιές και σοβαρές. Η σκληρή διελκυστίνδα μεταξύ κοσμικής-λαϊκής και θρησκευτικής Τουρκίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν έχει σταματήσει.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η αναστάτωση στην οποία βρίσκεται η τουρκική κοινωνία και η Τουρκία σήμερα δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Είναι σύμπτωμα που θα επανέρχεται σε κάθε κατάλληλη συγκυρία όσο η αναζήτηση σαφούς ταυτότητας και εθνικού προσανατολισμού της Τουρκίας συνεχίζεται.

Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν έχει κριθεί. Όχι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, όπως συστηματικά ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμα εάν θέλει και εάν μπορεί να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ευρωπαϊκό δρόμο, με τις υποχρεώσεις που αυτός συνεπάγεται. Πρωτίστως όσον αφορά τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Το σεβασμό της δημοκρατικής διακυβέρνησης."

Ο ευρωβουλευτής κατέληξε λέγοντας: "Χωρίς αμφιβολία, οι τελευταίες αυτές ημέρες κατέδειξαν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει στον δρόμο της προς την Ευρώπη, χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να της γυρίσει την πλάτη. Γιατί, όπως φαίνεται, η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας στην Τουρκία είναι τελικά η Ευρώπη".