Κίνητρο και εγγύηση δημοκρατίας για την Τουρκία η ΕΕ, που όμως αντέδρασε με ακατανόητη καθυστέρηση και μεγάλη αμηχανία- Παρέμβαση ευρωβουλευτή ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου

"Η Ευρώπη δε μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στην Τουρκία. Και αυτό γιατί, όπως φάνηκε αυτές τις ημέρες, το πιο σοβαρό κίνητρο και η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας στην Τουρκία είναι -τελικά- η Ευρώπη", τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν ότι το πιο σοβαρό κίνητρο και η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δυστυχώς όμως αντέδρασε με ακατανόητη καθυστέρηση και μεγάλη αμηχανία, τόνισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ως Αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, σε συζήτηση για τα γεγονότα στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση έγινε παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, C.Ashton, και του αρμόδιου Επιτρόπου για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, S. Füle.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Γ. Κουμουτσάκου:

"Βαριά οσμή, καθεστωτικού αυταρχισμού και ηγετικής αλαζονείας εκπέμπεται όλες αυτές τις ημέρες από την Τουρκία. Η λειτουργία της Δημοκρατίας γίνεται εξόχως προβληματική.

Επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία έτσι δε μπορεί να είναι παράδειγμα δημοκρατίας για τον αραβικό κόσμο. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι έχει πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσει στο δρόμο της προς την Ευρώπη.

Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει την Ευρώπη να της γυρίσει την πλάτη. Και αυτό γιατί, όπως φάνηκε αυτές τις ημέρες, το πιο σοβαρό κίνητρο και η πιο σοβαρή εγγύηση δημοκρατίας στην Τουρκία είναι -τελικά- η Ευρώπη.

Πως, όμως, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει σε αυτήν τη σοβαρή αποστολή της, όταν αντιδρά με ακατανόητη καθυστέρηση και μεγάλη αμηχανία; Επιτέλους, κα Ashton, πείτε κάτι θαρραλέο, κάντε κάτι ουσιαστικό".