Συνέντευξη στο ρ/φ "ΒΗΜΑ 99.5 fm": Δεν θ’ αλλάξει η συνταγή της γερμανικής πολιτικής

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τη Χ.Α.

Για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

«Το αποτέλεσμα βεβαιώνει ότι η Μέρκελ δεν θα είναι μόνον ηγέτης της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί πως αναμετράται με την ιστορία και όχι ως ηγέτης της Γερμανίας, διότι αυτό το κατέκτησε. Επανεκλέγεται για τρίτη φορά με ένα ποσοστό που δεν έχει υπάρξει από την εποχή του Αντενάουερ, επομένως έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με τη γερμανική ιστορία. Η Γερμανία, όμως, αναδείχθηκε μέσα από αυτήν την κρίση, έστω και παρά τη βούλησή της, σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. Και αυτό είναι που μετράει.»

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου» συνασπισμού

«Πιστεύω ότι είναι θετικό. Η υποχρεωτική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες θα κάνει πιο ευρωπαϊκή τη Γερμανία. Δεν θα αλλάξει τη συνταγή και δεν θα την ανατρέψει, αλλά το μίγμα θα είναι πιο ευρωπαϊκό. Και θα είναι το άλλοθι της Μέρκελ έναντι του δικού της κόμματος για να κάνει κάποιες προσαρμογές στην ευρωπαϊκή της πολιτική, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα, διότι μια διαφορετική θεώρηση, πιο αναπτυξιακή στην Ευρώπη, θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε εμάς. Όχι διαφοροποίηση πολιτικής, όμως.»

Για τη Χρυσή Αυγή και αν θα συνεχιστεί η δημοσκοπική πτώση της

«Η αντίδραση από εδώ και πέρα απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο της Χ.Α. θα κρίνει εάν η πτώση της θα παγιωθεί. Διότι υπάρχει η κρίση των ημερών και θέλω να κρατήσω μια απόσταση από τα πράγματα, για να δω πώς θα εξελιχθεί σε πιο σταθερούς όρους»