Συμμετοχή ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στο 1ο Ελληνο-Γερμανικό Συνέδριο Νεολαίας με αντικείμενο τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης

Σε συζήτηση με θέμα "No North, no South- It's Europe" συμμετείχε ο ευρωβουλευτής ΝΔ  Γ. Κουμουτσάκος στα πλαίσια των εργασιών του πρώτου Ελληνο-Γερμανικού Συνεδρίου Νεολαίας που διοργάνωσε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο  Βερολίνο το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung.

Στο ίδιο πάνελ με τον Γ. Kουμουτσάκο συμμετείχαν ο Δρ. Hans-Gert Pöttering, Πρόεδρος του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung, ο κ. Παναγιώτης Ζωγράφος, Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γερμανία, ο κ.Hans-Joachim Fuchtel, Yφυπουργός και Εντεταλμένος της Καγκελάριου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και ο κ. Thomas Rachel, Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.
 
Στη παρέμβασή του ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι "Mέσα σε 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25%, το οποίο είναι πρωτοφανές για μια χώρα σε περίοδο ειρήνης. H ανεργία έχει αγγίξει το 30% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νέων φτάνει το 60%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφονται μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης". O Γ. Κουμουτσάκος συνέχισε λέγοντας ότι "Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα «πλήρωσε το κόστος» για τη διόρθωση των λαθών της. Ουδείς αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κοινωνία αγγίζει τα όριά της και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση με αποτέλεσμα την αύξηση της επιρροής εξτρεμιστικών στοιχείων και την είσοδο μιας νεοναζιστικού οργάνωσης στο Κοινοβούλιό της. Τα παραπάνω θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη οι εταίροι μας".
 
Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, o Γ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι το βάρος του χρέους μπορεί να μειωθεί σημαντικά με  συνδυασμό τριών πολιτικών: α)μια ουσιαστική επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής, β)μείωση των επιτοκίων και γ)μια ρύθμιση που θα επιτρέπει, χρήματα που έχουν διατεθεί με στόχο την ανακεφαλαίωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, να μην προσμετρηθούν στο δημόσιο χρέος αλλά να θεωρηθούν δάνεια σε τράπεζες. 
 
Κλείνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ο συνεχής και καλόπιστος διάλογος βοηθάει στην αποφυγή παρανοήσεων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης,  με την προϋπόθεση  βέβαια να είναι ανοικτός και ειλικρινής από όλες τις πλευρές και σημείωσε ότι το συνέδριο αποτελεί μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Στη συζήτηση συμμετείχαν διπλωμάτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.