Παρέμβαση ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου και ερώτηση προς Κομισιόν για την παρατεινομένη απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Θεολογική Σχολή Χάλκης

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας (JPC EU-TURKEY) στη Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της 73ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα σε πλήρη σύνθεση στις 5-7 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.

Στη σημερινή συζήτηση, κεντρικό θέμα ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως της πρόσφατης δημοσίευσης της έκθεσης προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε το θέμα της παρατεινόμενης απαγόρευσης της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

***

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου το λεγόμενο "πακέτο εκδημοκρατισμού " της χώρας. Σε αυτό δεν περιελήφθη εν τέλει η άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παρά τις μέχρι προσφάτως δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί του αντιθέτου.

Υπό το φως των ανωτέρω και δεδομένου ότι το ζήτημα του σεβασμού από το τουρκικό κράτος της θρησκευτικής ελευθερίας περιλαμβάνεται σταθερά στις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς κρίνει τη μη άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;

2. Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που όσο παραμένει άλυτο θα συνιστά ευθεία προσβολή του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας στη Τουρκία;