Κομισιόν: Δυσαρέσκεια για την επίμονη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης-Θα ανακινεί το ζήτημα με κάθε ευκαιρία.Απάντηση Επιτρόπου Füle σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία από τις σπάνιες σαφείς απαντήσεις της για ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, επιβεβαιώνει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας", σημειώνει ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

Απάντηση Επιτρόπου Füle σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου

Τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν συμπεριλήφθηκε "στο πακέτο εκδημοκρατισμού" που παρουσίασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση του αρμοδίου για την Διεύρυνση Επιτρόπου κ. S. Füle σε σχετική ερώτηση του κ. Γ. Κουμουτσάκου τονίζεται ότι "Η Επιτροπή λυπάται για το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού του Σεπτεμβρίου δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα [της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης]".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης καθιστά σαφή την πρόθεσή της να ανακινεί το ζήτημα στις τουρκικές αρχές με κάθε κατάλληλη ευκαιρία.

Επιπλέον, στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο άλλωστε περιλαμβάνει στις σχετικές εκθέσεις προόδου της Τουρκίας. Ειδικότερα, στην Έκθεση Προόδου του 2013 η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.

Σχετικά με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία από τις σπάνιες σαφείς απαντήσεις της για ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, επιβεβαιώνει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας."