2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στο πλευρό των νέων αγροτών. Άρτια η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας.

«Σε δύσκολες εποχές, ο 26χρονος Χ.Παναγιωτίδης με τη δουλειά, την επιμονή και την αισιοδοξία του αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο προς μίμηση, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και για όλους εμάς. Η γεωργία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους για την οικονομία της χώρας μας. Μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Ο στρατηγικής σημασίας ρόλος των νέων αγροτών στο πλαίσιο της πρόσφατα αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναδείχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών, που πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία στο Ε.Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Από την Ελλάδα συμμετείχε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), που μετέβη στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκου.

Στο συνέδριο, που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για δεύτερη χρονιά, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από τα 19 συμμετέχοντα κράτη μέλη που διεκδίκησαν μία από τις διακρίσεις για (α) τον καλύτερο ευρωπαίο αγρότη, και τον αγρότη που κάνει χρήση των (β) πιο καινοτόμων και (γ) πιο βιώσιμων πρακτικών. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε αγρότες από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ουγγαρία αντίστοιχα. Ο 26χρονος κ.Χρήστος Παναγιωτίδης από το δήμο Βόλβης ήταν η άρτια ελληνική υποψηφιότητα, που δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές και σχόλια.

Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή, ο Γ.Κουμουτσάκος λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου επεσήμανε: «Σε δύσκολες εποχές, ο 26χρονος Χ.Παναγιωτίδης με τη δουλειά, την επιμονή και την αισιοδοξία του αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο προς μίμηση, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και για όλους εμάς. Η γεωργία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους για την οικονομία της χώρας μας. Μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Υπογραμμίζεται ότι το συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, μετά από σχετική πρωτοβουλία και του Αντιπροέδρου του Ε.Κοινοβουλίου, καθηγητή Γ.Παπαστάμκου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ε.Kοινοβούλιο, κ.J.Daul, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΚΑΠ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους νέους αγρότες, επικαλούμενος και το παράδειγμα της δικής τους οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης.

«Είναι η πρώτη φορά που στην ΚΑΠ υπάρχει θετική διακριτική μεταχείριση των νέων αγροτών στον πρώτο πυλώνα. Η ΚΑΠ παρέχει σημαντική στήριξη. Είναι όμως απαραίτητο να δημιουργήσετε βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις», τόνισε ο κ. G.Hausler, επικεφαλής του γραφείου του αρμόδιου Επιτρόπου κ.D.Ciolos.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου του Ε. Κοινοβουλίου, κ. P.De Castro, ανέφερε «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι από τους κορυφαίους υποστηρικτές των νέων αγροτών, όπως εξάλλου το απέδειξε κατά τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών, κ.M.Bartolini, κάλεσε τους νέους αγρότες να συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι η λήψη καίριων αποφάσεων για την υλοποίησή του επαφίεται στα κράτη μέλη.