Παρέμβαση ευρωβουλευτή ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου για το Φαρμακονήσι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

"Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση που δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή", υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

Την ανάγκη μιας συνολικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της λαθραίας μετανάστευσης υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι χθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της αρμόδιας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κας Cecilia Malmström.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε στην παρέμβασή του ότι η αντιμετώπιση της λαθραίας μετανάστευσης ειδικά στη θάλασσα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας.

"Από τη μια πλευρά, βρίσκεται η συντεταγμένη πολιτεία, που οφείλει να προστατέψει τα κρατικά σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, με τις ευρωπαϊκές αξίες, με την εσωτερική νομοθεσία, με συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής.

Από την άλλη, τα αδίστακτα κυκλώματα εγκληματιών, μαφίας, δουλεμπόρων. Και στη μέση απελπισμένοι άνθρωποι σε απόγνωση που αψηφούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή".

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στις εξής δύο θεμελιώδεις παραδοχές:

"Αφενός ο σεβασμός στο δικαίωμα στη ζωή που είναι το θεμελιώδες, το ύψιστο, ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι απόλυτο. Δεν νοούνται εκπτώσεις. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Αφετέρου, η προστασία και η ασφάλεια των συνόρων είναι η κορυφαία αποστολή και υποχρέωση της πολιτείας".

Στη βάση αυτών των παραδοχών, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι "Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση που δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή".

Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες που αναλογούν στην Ευρώπη η οποία από την πλευρά της οφείλει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αντιστοιχεί με μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο αυτό, η δίκαιη και ανάλογη κατανομή βαρών" είναι η λέξη κλειδί".

Μπορείτε να δείτε το βίνετο της παρέμβασης εδώ