"Η Περιφέρεια δεν έχει ανάγκη από διανομείς κονδυλίων", συνέντευξη στην "αττική FREE PRESS"

GK0971

"Τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, η Αττική δέχθηκε βαρύ πλήγμα. Η φτώχεια και η ανεργία είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα που σε συνδυασμό με το δισεπίλυτο μεταναστευτικό κάνουν απαραίτητη  την κοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων της Αττικής. Τα άλλα ακολουθούν. Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι ο τόπος, η πόλη, η κοινότητα, η γειτονιά μας."

Έχοντας τον αέρα του ευρωβουλευτή κατέρχεται υποψήφιος για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνει στροφή 180ο μοιρών πιστεύοντας στη νίκη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αττική free press, σχολιάζει πως «ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν βοήθησε την Περιφέρεια στο βαθμό που χρειαζόταν και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε». Θωρεί πως είναι «αδιανόητο τον 21ο αι. στην πρωτεύουσα μιας χώρας της ΕΕ, να υπάρχουν στο δρόμο άνθρωποι, να κοιμούνται στο δρόμο και να επαιτούν» και προσθέτει πως «το ζήτημα των αστέγων συνιστά προσβολή για τον πολιτισμό». Επίσης, δε διστάζει να πάρει θέση στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το λεκανοπέδιο της Αττικής, προβάλλοντας ξεκάθαρες θέσεις.

****

- Κατά γενική ομολογία έχετε μια επιτυχημένη πορεία στην ευρωβουλή. Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της Αττικής;

Η πενταετής θητεία μου ως ευρωβουλευτής ήταν πράγματι πλούσια σε γνώση, τεχνογνωσία και δράση. Υπάρχει λοιπόν η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για να επιτυγχάνουμε ελληνικές και τοπικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Ειδικά στη νέα εποχή των Περιφερειών της Ευρώπης, καθώς και του νέου Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), η πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία αποτελεί πολύτιμο εφόδιο και επαρκή εχέγγυο για μια δυναμική στροφή στο μέλλον.

Αποφάσισα να υπηρετήσω την Αττική κλείνοντας τη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και το αποφάσισα για τρεις, κυρίως, λόγους: Πρώτον, γιατί πιστεύω στη νίκη. Και θέλω να τη μοιραστώ με όλους τους κατοίκους της Αττικής. Από τα Κύθηρα ως τον Ωρωπό, και από τα Μέγαρα ως το Μαραθώνα και το Λαύριο. Δεύτερον γιατί η Αττική είναι ανάγκη να αλλάξει πρόσωπο, να κάνει στροφή στο μέλλον, να διεκδικήσει μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη μοίρα. Και τρίτον, γιατί θέλω και μπορώ να υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο.

Η Αττική χρειάζεται νέες υπερβατικές και δημιουργικές ιδέες. Έχει ανάγκη από άλλη ματιά και άλλο τρόπο δράσης.Έχει δικαίωμα να αλλάξει πρόσωπο. Έχει δικαίωμα να ορίσει τη μοίρα της. Έχει δικαίωμα να κάνει στροφή στο μέλλον. Στροφή 180ο μοιρών σ’ ένα καλύτερο μέλλον που δικαιούται και της αξίζει. Που οφείλουμε στους κατοίκους της Αττικής που έχουν αντιμετωπίσει πολλά σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

- Ποιό είναι το όραμά σας και πως σχεδιάζετε το αύριο, γνωρίζοντας πως απευθύνεστε σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια κατοίκους και οι απαιτήσεις της εποχής είναι αυξημένες;

Τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, η Αττική δέχθηκε βαρύ πλήγμα. Η φτώχεια και η ανεργία είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα που σε συνδυασμό με το δισεπίλυτο μεταναστευτικό κάνουν απαραίτητη την κοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων της Αττικής. Τα άλλα ακολουθούν. Η Αττική δεν είναι μια αόριστη έννοια. Είναι ο τόπος, η πόλη, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον σχεδόν 4 εκ. Ελλήνων. Πρέπει να ξαναβρεί την οντότητά της. Να διαμορφώσει μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα και να ανακτήσει την αίγλη που τις αξίζει και δικαιούται. Αυτό είναι το όραμά μου για την Αττική που για να υλοποιηθεί απαιτεί συνολική στρατηγική θεώρηση και δράση, και όχι αποσπασματικές ενέργειες. Η Αττική δεν χρειάζεται μία, χωρίς πρόγραμμα, απλή διανομή κονδυλίων με πελατειακή λογική. Στοχευμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης με σύγχρονο πνεύμα, κοινωνική ευαισθησία και αναπτυξιακή λογική χρειάζεται και δικαιούται: Το μότο μου είναι: Δουλειές, Αναπτυξη, Διαφάνεια, Αλληλεγγύη.

- Θεωρείτε πως η θητεία του νυν Περιφερειάρχη βοήθησε ή έβλαψε την Περιφέρεια;

Η αξιολόγηση της θητείας ενός αιρετού γίνεται πρωτίστως από τους πολίτες. Η θετική ή αρνητική τους ψήφος θα καταδικάσει ή θα επιβραβεύσει το έργο του. Ως πολίτης της Αττικής, θεωρώ ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν βοήθησε την Περιφέρεια στο βαθμό που χρειαζόταν και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε. Και το λέω αυτό, όχι με σκοπό, τον μηδενισμό, διότι ως άνθρωπο δεν με χαρακτηρίζει αυτή η νοοτροπία, αλλά γιατί θεωρώ ότι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Περιφέρειας (τουριστικός προορισμός, διαμετακομιστικό κέντρο, πολιτιστικός τουρισμός, κτλ.) και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Μία τέτοια χαμένη ευκαιρία είναι και το πλεόνασμα του απερχόμενου περιφερειάρχη. Είναι ένα πλεόνασμα αδράνειας και απραξίας το οποίο θα έπρεπε να είχε επενδυθεί με τρόπο που να βιώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής το κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτιστικό αποτύπωμα αυτής της επένδυσης καθημερινά. Δεσμεύομαι ότι τα κυριολεκτικώς “παρκαρισμένα” επί χρόνια αυτά χρήματα θα τα επενδύσω τάχιστα σε πολιτικές κοινωνικής στήριξης και πρόνοιας υπέρ εκείνων που η κρίση έχει χτυπήσει τη ζωή τους.

- Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας εκτός από δυνατότητες έχει και μεγάλα προβλήματα. Ποιό μέτρο είναι αυτό που θα υλοποιήσετε σίγουρα αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης;

Έχω ήδη δεσμευθεί να εξαντλήσω όλες μου δυνάμεις ώστε να λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που προσβάλλει και τον πολιτισμό και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, κάνει κακό στην ανάπτυξη και δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας. Αυτό είναι το θέμα των αστέγων. Είναι αδιανόητο τον 21ο αι. στην πρωτεύουσα μιας χώρας της ΕΕ, να υπάρχουν στο δρόμο άνθρωποι, να κοιμούνται στο δρόμο και να επαιτούν. Το ζήτημα των αστέγων συνιστά προσβολή για τον πολιτισμό. Ένα κέντρο πόλης με αυτή την εικόνα δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα πρόσωπο ασφάλειας. Ως περιφερειάρχης, σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία και τα κοινωνικά ιδρύματα, και αξιοποιώντας τα κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για την επίλυση του ζητήματος των αστέγων.

- Ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει σχεδιασμός από τη μεριά σας; Μπορεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής να αντέξει τόσο μεγάλο όγκο καθημερινά;

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει φτάσει σχεδόν στο όριό του. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να δοθεί παράταση, η οποία όμως δεν δίνει οριστική και ουσιαστική λύση. Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, χωρίς ωστόσο να αφήσουμε απ’έξω τις τοπικές κοινωνίες, με τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε αν οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι σωστές, αν οι τεχνολογίες που συζητιούνται είναι πραγματικά αποτελεσματικές, καθώς και ποιές είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το βάρος το οποίο έχουν σηκώσει επί δεκαετίες οι κάτοικοι της Φυλής και των Λιοσίων. Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω ότι είμαι υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπό τρεις προϋπόθέσεις: α) της προστασίας του περιβάλλοντος β) της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου και γ) της μη μετακύλισης του κόστους στους πολίτες. Τέλος, πιστεύω ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων του ΧΥΤΑ.

- Η κυβέρνηση προωθεί την πώληση του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκε μόνο μια προσφορά. Πώς οραματίζεστε το μέλλον αυτού του χώρου που αποτελεί το μεγαλύτερο φιλέτο της Ευρώπης;

Ο ρόλος της Περιφέρειας εξαντλείται στο επίπεδο της έκφρασης γνώμης, θετικής ή αρνητικής, στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου σαν και αυτό. Ως πολιτικό όργανο όμως το οποίο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της περιφέρειας Αττικής, η Περιφέρεια μπορεί να εκφράσει γνώμη, άποψη και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθούν και θα δημιουργούν ένα κλίμα ελκυστικό για επενδύσεις, και παράλληλα θα προστατεύουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύω ότι η πρόταση ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακό πρόσημο, χωρίς να αλλοιώνει σημαντικές παραμέτρους τις καθημερινότητας των πολιτών, και διατηρώντας τον χαρακτήρα της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας την περιοχή τουριστικά και δημιουργώντας σημαντικές εστίες πρασίνου.

- Απέναντί σας έχετε δυο ισχυρές υποψηφιότητες. Από τη μία ο νυν Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και από την άλλη η Ρ. Δούρου. Πού θα κριθεί η αναμέτρηση με δεδομένο πως ένας εκ των τριών σας, δεν θα καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο;

Πιστεύω ότι η Αττική έχει ανάγκη νέο πρόσωπο, νέες ιδέες,νέα ταχύτητα. Δεν έχει ανάγκη από απλούς διανομείς κονδυλίων, χωρίς στρατηγική αλλά συχνά με “πελατειακή” λογική. Δεν αλλάζει με ιδεολογικές εμμονές. Δεν ωφελείται από λαϊκίστικες απλουστεύσεις. Και βέβαια προσβάλλεται από τις κραυγές του μίσους. Πίστεύω ότι η σύγχρονη ματιά, η αποφασιστικότητα και η τόλμη που πρεσβεύουμε εγώ και οι συνεργάτες μου θα οδηγήσουν σε μια στροφή 180° μοιρών. Σε μια στροφή ανάπτυξης στη περιφέρεια. Και αυτό θα πολίτες θα το επιβραβεύσουν.

- Η έλλειψη ολοκληρωμένου αποχετευτικού συστήματος αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική. Η Περιφέρεια θα κληθεί να δώσει λύσεις. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης του προβλήματος;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ανατολική Αττική, και ειδικότερα οι περιοχές πλησίον του αεροδρομίου, αναπτύχθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος προγραμματισμός από πλευράς κεντρικής διοίκησης, νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας. Eπειδή τα πλεονεκτήματα της περιοχής αυτής είναι πάρα πολλά, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ το δίκτυο αποχέτευσης σε όλη την περιοχή. Είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητές μου.

- Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών. Πώς σκοπεύετε να δώσετε λύση στο μεγάλο αυτό θέμα;

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, ότι έχει και τον μηχανισμό και την πολιτική βούληση να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, παρόλο που η αρμοδιότητα αυτή έπρεπε να έχει μεταφερθεί στους δήμους. Ακριβώς όμως επειδή προέχει το συμφέρον και το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, δεσμεύομαι ότι ως περιφερειάρχης Αττικής θα συνεχίσω να προσπαθώ για να διασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα.