Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου ενόψει της επίσημης παρουσίασης της Στρατηγικής και των υποψήφιων Αντιπεριφερειαρχών του Συνδυασμού «180μοίρες- Η Αττική αλλάζει πρόσωπο»

Το όραμά του για την Αττική και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβει, για να αλλάξει πρόσωπο η Περιφέρεια, για να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών προς το μέλλον, προς ένα καλύτερο, ανθρώπινο μέλλον, αντάξιο της ιστορίας, του πολιτισμού και των μεγάλων δυνατοτήτων της, παρουσίασε σήμερα  σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

 
«Η Αττική είναι βαθιά πληγωμένη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει μια σύγχρονη οντότητα, δεν έχει μια σύγχρονη ταυτότητα, δεν έχει αίγλη. Την αίγλη που δικαιούται. Αυτή και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της», ξεκίνησε λέγοντας ο κος Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε «αλήθεια, πώς μπορεί να έχει η Αττική αίγλη, όταν πνίγεται στα σκουπίδια, πνίγεται από πλημμύρες όταν βρέχει, πνίγεται από έλλειψη αποχετευτικού. Όταν αντί αναπτυξιακών έργων πνοής με σχέδιο, πρόγραμμα και στόχο, που θα έδιναν δουλειές, όχι πρόσκαιρες και παροδικές, αλλά με προοπτική, προκρίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις χωρίς στρατηγική, αλλά πολύ συχνά με πελατειακή λογική».
 
Αναφερόμενος στο «πολυδιαφημισμένο» πλεόνασμα του κου Σγουρού ο κος Κουμουτσάκος είπε: «Πώς μπορεί να έχει αίγλη η Αττική όταν μένουν άπραγα, αχρησιμοποίητα, ανεκμετάλλευτα, αδρανή εκατοντάδες εκατομμύρια. Την ώρα που η Αττική και οι κάτοικοί της ζητούν, έχουν ανάγκη, παρακαλούν για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα τα οποία υποβαθμίζουν ευτελιστικά μερικές φορές, την καθημερινότητά τους. Την ίδια ώρα κάποιοι κάνουν λόγο για πλεονάσματα».
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής καυτηρίασε την διαχειριστική λογική παλαιοκομματικού τύπου που χαρακτήριζε τις έως τώρα κινήσεις του απερχόμενου Περιφερειάρχη: «Ο κ. Σγουρός με μια απαράδεκτη πολιτικά και ηθικά μικροπολιτική πρακτική, προχωράει, ακόμη και λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεχείς εντάξεις έργων στο σημερινό ΕΣΠΑ που τελειώνει. Προσοχή όμως αυτή η αντίληψη, αυτή η αντίληψη του χθες, ούσα ανίκανη να κερδίσει το αύριο, τι κάνει; Επιχειρεί να το δεσμεύσει. Επιχειρεί να το ποδηγετήσει, να το φέρει στα παλιά μικρά παλαιοκομματικά της μέτρα.
 
Ο κ. Σγουρός συνεχίζει να φορτώνει με εντάξεις ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, το ΠΕΠ Αττικής, το οποίο εμφανίζει ήδη υπερδεσμεύσεις της τάξης του 180% στην παρούσα χρονική στιγμή. Τι σημαίνουν όμως πολιτικά όλα αυτά που σας ανέφερα; Σημαίνουν ότι επιχειρείται να δεσμευτεί ο επόμενος περιφερειάρχης στις σημερινές μικροκομματικές επιλογές της τελευταίας στιγμής, του απερχόμενου κ. Σγουρού. Ο οποίος, θυμίζει καθημερινά όλο και πιο έντονα παλαιάς κοπής Μαυρογιαλούρο, ο οποίος μάλιστα δεν φαίνεται να ενοχλείται από διάφορους γκρούεζες.
 
Η κατεστημένη διαχειριστική πρακτική, αυτή που ανέφερα, είναι πρωτίστως επικίνδυνη και πολιτικά απαξιωμένη. Τα έργα που εντάσσονται την τελευταία στιγμή, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν τελειώνει η επιλεξιμότητα του τωρινού ΕΣΠΑ.
 
Είναι προφανές ότι οι εγκρίσεις αυτών των χρηματοδοτήσεων και των εντάξεων της τελευταίας στιγμής, γίνονται καθαρά για προεκλογικούς, ψηφοθηρικούς λόγους. Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι τα έργα αυτά θα προλάβουν να δώσουν νομικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 για να πληρωθούν αυτά τα έργα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Οπότε, στην περίπτωση αυτή και δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, υπάρχουν δυο πιθανότητες. Είτε τα έργα θα απενταχθούν και θα επιστραφούν χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ δεσμεύοντας –και εδώ έρχεται η ηθική και η πολιτική απαξία αυτής της παλαιοκομματικής λογικής – δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο μελλοντικούς πόρους με λογική και όρους παρελθόντος».
 
Ο κ. Σγουρός λοιπόν αντί να απολογείται για τον τρόπο διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής, προβαίνει σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και εικονικά εγκαίνια, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να φανεί αρεστός, αδιαφορώντας για τις μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της στενόμυαλης διαχείρισης».
 
Ο κος Κουμουτσάκος εξήγησε επίσης ότι η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ απαιτεί γνώση, τεχνογνωσία, διαφάνεια,  και όχι αποσπασματική και ευκαιριακή πρακτική. «Τέλος λοιπόν, στην επιπόλαια πολλές φορές αξιολόγηση έργων και αξιοποίηση κονδυλίων. Το νέο ΕΣΠΑ έχει άλλη σύγχρονη φιλοσοφία, έχει άλλη απαιτητική στοχοθεσία, έχει άλλη αυστηρή εποπτεία.
 
Η αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ προϋποθέτει και απαιτεί άλλη ποιότητα, άλλες γνώσεις, άλλη ματιά, άλλο τρόπο δράσης από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα. Απαιτεί διαφάνεια, λογοδοσία, αποφασιστικότητα.
 
Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται περίπου το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% που διαχειρίζονταν έως σήμερα. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεκριμένα θα διαχειριστεί 1 δισ. ευρώ 200 εκατομμύρια, που φτάνουν με τις εθνικές συνεισφορές στο 1 δισ. 400 εκατομμύρια».
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δεσμεύτηκε επίσης να υλοποιήσει το σχέδιο για μόνιμη εκπροσώπηση στις Βρυξέλες, που είναι άλλωστε και απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εδώ και ενάμιση χρόνο, για να σταματήσουν και σε αυτόν τομέα η απραξία και οι παραλείψεις.
 
Τέλος, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα τους κας Δούρου την χαρακτήρισε «υποψηφιότητα κομματικής στόχευσης» και εξήγησε: «Η κα Δούρου, μοιραία, ως σκληρά κομματική υποψηφιότητα ενταγμένη σε αυτή την κομματική λογική, είμαι πεπεισμένος ότι δεν ενδιαφέρεται, όπως δεν ενδιαφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της Αττικής. Δεν ενδιαφέρεται να έρθει σε ρήξη με τα προβλήματα, ενδιαφέρεται κι έχει μόνο στόχο «να ρίξει την Κυβέρνηση».