Ομιλία στη Βουλή

Η γεωπολιτική διάσταση της απλής αναλογικής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ας μιλήσουμε για ένα σενάριο απλής αναλογικής.
Υποθέτουμε ότι η απλή αναλογική εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς σχηματίζεται επιτέλους μία τετρακομματική κυβέρνηση.
Στη γειτονική Τουρκία, ξεσπά μια μείζονος κλίμακας κρίση. Ας πούμε μια κρίση σαν κι αυτή που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Κρίση με προεκτάσεις εντός και εκτός Τουρκίας.  
Η Ελλάδα με κάποιο τρόπο εμπλέκεται και αντιμετωπίζει ένα λεπτό - σύνθετο ζήτημα. Για παράδειγμα κάτι σαν κι αυτό που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη.
Στην τετρακομματική κυβέρνηση, προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καθυστέρηση, τριβές, διαφωνίες.
Αποτέλεσμα: Αδυναμία απόφασης για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα.
Συμπέρασμα; Μια κρίση στην Τουρκία εξελίσσεται σε ενδοκυβερνητική κρίση στην Ελλάδα και, ακόμα χειρότερα, σε εν δυνάμει κρίση με την Τουρκία.
Και αυτό, είναι αποτέλεσμα μιας ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας, κατ’ουσίαν εκβιασμένης από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.
 Ένα νόμο που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε πιο αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων, σε δυσκολία εξεύρεσης μιας κοινής γραμμής  κι ενός κοινού τόπου, ειδικά σε κρίσιμα και πολυδιάστατα ζητήματα. Ειδικά σε χαλεπούς καιρούς όπως ο σημερινός.
Κύριε Πρόεδρε, πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη αναφερθεί στις επιπλοκές εσωτερικής πολιτικής που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική. Με αυτό το σενάριο– που δεν είναι και τόσο θεωρητικό ή μακρινό- αναδεικνύεται και μια ακόμα διάσταση: η γεωπολιτική.
Διότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας, το να προσθέτουμε εμείς - εκουσίως - παράγοντες που δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα, περαιτέρω αστάθεια είναι εθνικό έγκλημα. Έγκλημα που διαπράττεται εν γνώσει των καταστροφικών συνεπειών του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αδιαφορώντας για το εύρος και για το βάθος των συνεπειών.
Με την ακυβερνησία που φέρνει μαζί της η απλή αναλογική, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει, να χάσει και το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα. Να είναι δηλαδή ένας πόλος σταθερότητας σε μία περιοχή αστάθειας.
Διαπράττεται, για ιδιοτελείς, για καιροσκοπικές κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες.
Και για όλους αυτούς τους λόγους κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, δεν θα έχετε αύριο κανένα άλλοθι.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αυταπάτη, παρά μόνον απάτη. Απάτη και μάλιστα με εθνικές διαστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στα μέσα Μαΐου, ο αρμόδιος υπουργός – που σήμερα εισηγείται το νομοσχέδιο- έκανε την πιο κρίσιμη επισήμανση: «Με απλή αναλογική», έλεγε, «η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ».  
Απέκλειε την απλή αναλογική και προανήγγελλε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Τελικά τι έκανε; Ο αρμόδιος Υπουργός, πραγματικά τραγικό πρόσωπο των ημερών, έφερε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πριν λίγο διακήρυττε.
Ένα νομοσχέδιο που  - ακόμη και κατά τη δική του αρχική και μόνη ειλικρινή άποψη- καταδικάζει τη χώρα σε ακυβερνησία, αστάθεια, αβεβαιότητα.
Και ερωτούμε: ΓΙΑΤΙ;
Επιπλέον όμως.
Ακόμα και σ αυτό το θέμα του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση κινείται αποσπασματικά.
Δεν φέρνει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.
Δεν νομοθετεί ούτε καν εκείνα που η ίδια υποσχόταν πριν από λίγους μήνες.
Δεν περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, που προεξοφλούσε ο αρμόδιος υπουργός και έχουμε ήδη προτείνει με τροπολογία.
Δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν, που επίσης προτείναμε και χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν υπογράψει σχετικό αίτημα στο διαδίκτυο.
Αδιαφορεί για το σχεδόν μισό εκατομμύριο νέες και νέους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κρίσης.
Αντί, για όλα αυτά, που θα συγκροτούσαν ένα ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση παραδίδεται στον πανικό που προκαλεί η κατάρρευσή της.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε μια στιγμή που συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία για να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση και να παραπλανήσει – μια ακόμα φορά – τους πολίτες.
Να μην γίνεται κουβέντα για τις συντάξεις που δήθεν δεν θα κόβονταν, αλλά κουρεύονται σύριζα.
Ούτε για το ΕΝΦΙΑ που δήθεν θα καταργούσαν, αλλά έρχεται δραματικά μεγαλύτερος.
Ούτε για τα δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά της εφορίας.
Ο Πρωθυπουργός βλέποντας, μέσα από τις δημοσκοπήσεις αλλά και μέσα στην κοινωνία την Κυβέρνησή του να καταρρέει, καταλαμβάνεται από πανικό και καταφεύγει σε αποφάσεις που νομίζει πως θα πλήξουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ενώ ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε δυο φορές το εκλογικό μπόνους, θέλει να το αφαιρέσει από το νικητή των επόμενων εκλογών.
Υπάρχει έστω και ένας σε αυτή την αίθουσα, υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο, εάν δεν κατέρρεε ο ίδιος και το κόμμα του;
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συζητώντας με τον επικεφαλής του ΚΚΕ, ομολόγησε πως αφού δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο απ’ όσα έλεγε, η απλή αναλογική είναι το μόνο «αριστερό αποτύπωμα» που μπορεί να αφήσει η κυβέρνησή του.
Εκείνο που δεν κατάλαβε είναι ότι ήδη έχει αφήσει πολλά αρνητικά αποτυπώματα.
Έχει ήδη προκαλέσει βαθιές πληγές στη χώρα, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον κάθε πολίτη.
Ας μην αφήσει και μια εθνική περιπέτεια διαρκείας.
Διότι ο εκλογικός νόμος της ακυβερνησίας που προωθεί, οδηγεί τη χώρα στο να απολέσει το βασικό γεωπολιτικό της  πλεονέκτημα: το ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, παραμένει πόλος σταθερότητας σε μια διαταραγμένη περιοχή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία χώρα ακυβερνησίας, αστάθειας και αβεβαιότητας δεν μπορεί να διεκδικεί διεθνείς ρόλους σταθερότητας.
Γι αυτό και καλούμε τον Πρωθυπουργό να καταλάβει -έστω κι αργά- την ιστορική ευθύνη που έχει να διαφυλάξει αυτό το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της χώρας. Διότι με αυτόν τον εκλογικό νόμο πέραν όλων των άλλων θέτει σε ορατό κίνδυνο και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της χώρας.