«Δεν διαθέτω εμπειρία Μαυρογιαλούρου», συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

"Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν το όραμα και πρόγραμμα μας για την Αττική: Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη."

«Εάν ως «εμπειρία» για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής νοείται η ελλειμματική ικανότητα να δίνονται αποτελεσματικές και οριστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που καρκινοβατούν, ή οι κομματικές συμπεριφορές τύπου «Μαυρογιαλούρου», τότε όχι. Δε διαθέτω τέτοιου είδους «εμπειρία». Και είμαι περήφανος γι’ αυτό», υπογράμμισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των συντακτών», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητά του και την εμπειρία που διαθέτει.

Και συνέχισε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Η 5ετής πορεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επιστεγάστηκε με την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή της χρονιάς το 2013 στον τομέα αρμοδιότητός μου, αποτελεί εχέγγυο και έμπρακτη απόδειξη ότι διαθέτω και την πείρα και τις γνώσεις και το μεράκι για να προσφέρω στον τόπο μου και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής».

****

Η συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ως εξής:

- Ήταν δική σας ιδέα ή του Πρωθυπουργού να περάσετε από την Ευρωβουλή στην Περιφέρεια;

Ξεκίνησα τον αγώνα για να αλλάξει πρόσωπο η Περιφέρεια της Αττικής μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο Στρασβούργο πριν από περίπου ένα μήνα. Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ένιωθα πάντα ότι η Αττική μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει μια καλύτερη μοίρα. Ότι αξίζει να κάνει στροφή στο μέλλον. Γι’ αυτό και δε δίστασα να δεχθώ την τιμητική αυτή πρόταση εμπιστοσύνης.

Άφησα λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλείνοντας την εκεί θητεία μου, 60 σχεδόν μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, και στρατεύτηκα σ’ έναν αντικειμενικά δύσκολο αγώνα. Γιατί είναι ένας αγώνας που αξίζει, που δικαιούται και ζητά η Αττική και οι άνθρωποί της.

- Ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική και πόσο έμπειρο θεωρείτε τον εαυτό σας για το συγκεκριμένο θώκο;

Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν το όραμα και πρόγραμμα μας για την Αττική: Δουλειές-Ανάπτυξη-Διαφάνεια-Αλληλεγγύη. Σε αυτούς τους τομείς χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά, γιατί εκεί βρίσκονται οι τέσσερις μεγάλες πληγές που «πονάνε» την Αττική και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Την αλήθεια την ξέρει, τη ζει ο καθένας. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές, τις πρόχειρες και «στο πόδι» παρεμβάσεις, τις φιλικές «εξυπηρετήσεις», τα εγκαίνια μακέτας. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να παραμένει «όμηρος» μιας ξεπερασμένης και αναχρονιστικής διοίκησης. Η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου, η διεύρυνση της φτώχειας, η έκρηξη της ανεργίας που έχει πλήξει όλα τα στρώματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται με παλαιοκομματικές συμπεριφορές και τακτικές. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή πορείας, αλλαγή προσώπου.

Τώρα εάν ως «εμπειρία» για τη θέση αυτή νοείται η ελλειμματική ικανότητα να δίνονται αποτελεσματικές και οριστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που καρκινοβατούν, ή οι κομματικές συμπεριφορές τύπου «Μαυρογιαλούρου», τότε όχι. Δε διαθέτω τέτοιου είδους «εμπειρία», και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Επί της ουσίας του ερωτήματός σας. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η 5ετής πορεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επιστεγάστηκε με την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή της χρονιάς το 2013 στον τομέα αρμοδιότητός μου, αποτελεί εχέγγυο και έμπρακτη απόδειξη ότι διαθέτω και την πείρα και τις γνώσεις και το μεράκι για να προσφέρω στον τόπο μου και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.

- Οι δημοσκοπήσεις αυτή την ώρα σας δείχνουν να μην περνάτε στο δεύτερο γύρο...

Η «δημοσκόπηση» που θα κρίνει ποιός θα περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι εκείνη που θα λάβει χώρα την 18η Μαϊού στις κάλπες. Εκεί οι πολίτες της Αττικής θα επιλέξουν ποιόν θέλουν να διαχειριστεί τις τύχες της περιφέρειάς τους.

Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνω μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο είναι όχι μόνον ενθαρρυντικά για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αλλά και ιδιαιτέρως συγκινητικά. Η ανάγκη, η δίψα τους για αλλαγή προσώπου, για αλλαγή πορείας αποτελούν τη μόνη ασφαλή πρόβλεψη ψήφου.

- Σκάνδαλο Μπαλτάκου : Πολλοί μιλούν για ακροδεξιούς θύλακες στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου

Για το σοβαρό αυτό θέμα υπάρχει σαφής δήλωση του Πρωθυπουργού που κλείνει κατηγορηματικά τέτοιου τύπου σεναριολογία.

Αυτό που συγκλονίζει όμως από την υπόθεση αυτή είναι οι μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης και εκφοβισμού της Δικαιοσύνης. Αλλοίμονο σε όσους επιτρέπουν να γίνεται «ρυθμιστής» της πολιτικής ζωής του τόπου μια εγκληματική οργάνωση. Αλλοίμονο σε όσους κάνουν πλάτες σε τέτοιου είδους συμπεριφορές για μικροκομματικούς λόγους.

- Πόσο, τα όσα έγιναν, επηρεάζουν τη δική σας υποψηφιότητα;

Καθόλου. Καθένας από εμάς κρίνεται από την προσωπική του πορεία, τις θέσεις και τη στάση του. Απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές που έχουν καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου δεν πρέπει να χρεώνονται σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον φορέα τέτοιων συμπεριφορών.

Πέραν αυτού, πιστεύω ότι οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές είναι πολύ σημαντικές και κρίσιμες αφού θα καθορίσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών για τα επόμενα 5 χρόνια. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της πολιτικής επικαιρότητας για ψηφοθηρικούς λόγους ή σκόπιμης σύνδεσης διαφορετικών πραγμάτων για παραπλανητικούς λόγους, μπορεί να λειτουργήσει μόνον εις βάρος των πολιτών και όχι προς όφελός τους οι οποίοι θα πρέπει να κρίνουν όλους μας στη βάση του προγράμματος μας.

- Προέρχεστε από τη ΝΔ. Τελικά το κόμμα πρέπει να στραφεί ακόμη δεξιότερα ή προς το κέντρο προκειμένου να ξαναγίνει μεγάλο;

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι μεγάλο κόμμα. Η δύναμή και η επιρροή της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα πηγάζει από την ιστορία της και την ξεκάθαρη ιδεολογική της φυσιογνωμία. Από το ιδεολογικό της στίγμα, που έχει τις ρίζες του στην ιδρυτική διακήρυξή της.

Η ΝΔ ήταν πάντα ένα κεντροδεξιό κόμμα, πάντα με σύγχρονες ιδέες, στον φιλελεύθερο και όχι στον νεοφιλελεύθερο χώρο. Οι θέσεις της έχουν δικαιωθεί ιστορικά, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ιδεολογικών περιπλανήσεων.

- Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καθώς και των περιφερειακών και δημοτικών μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές;

Δεν νομίζω ότι οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν αντιθέσεις τέτοιες που μπορεί να δημιουργήσουν διλήμματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με πολύ κόπο και θυσίες έχουν κατακτήσει οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν αυτοκαταστροφικό.

Πιστεύω ότι οι πολίτες, την κρίσιμη στιγμή έχουν και γνώση και κρίση για να παίρνουν την σωστή απόφαση και να στέλνουν τα σωστά μηνύματα.

Ειδικά τώρα που η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Πέραν αυτών όμως, πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα την συνείδηση ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν ολόκληρη την θητεία τους. Να παράγουν το έργο που τους αναλογεί και να κρίνονται σε εκλογές στον χρόνο που πρέπει. Αυτό απαιτεί, σήμερα παρά ποτέ, το εθνικό συμφέρον.