Εισαγωγική ομιλία συνέντευξης Τύπου ενόψει της επίσημης παρουσίασης της Στρατηγικής και των υποψήφιων Αντιπεριφερειαρχών του Συνδυασμού «180μοίρες- Η Αττική αλλάζει πρόσωπο»

«Επιδιώκουμε το διάλογο με όλους, επιδιώκουμε την αντιπαράθεση θέσεων, φιλοσοφίας, νοοτροπίας με όλους. Άραγε ο νυν και απερχόμενος Περιφερειάρχης γιατί δεν απαντάει σε τεκμηριωμένες θέσεις, σε τεκμηριωμένες ανακοινώσεις, που έχουμε εκδώσει επανειλημμένα για το τι ακριβώς συνέβη στο βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου; Εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση σε μια πολύ τεκμηριωμένη και αναλυτική ανακοίνωση.
Και η ερώτηση είναι: θα δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο εξαντλητικό διάλογο; Σε μια δημόσια εξαντλητική, αλλά όπως επιβάλλει η δημοκρατική λογοδοσία, συζήτηση; Εγώ πιστεύω πως όχι», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος στη συνέντευξη τύπου πριν την επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση της στρατηγικής του συνδυασμού «180 ̊ - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο».

****

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας ακολουθεί:

Καλό μεσημέρι, είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που δίνει ο Συνδυασμός «180 μοίρες- η Αττική αλλάζει πρόσωπο», ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, δημοτικών και βεβαίως περιφερειακών.

Σχεδόν 60 μέρες πριν από τις πρώτες κάλπες των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, άφησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κλείνοντας έτσι την εκεί θητεία μου, και στρατεύτηκα σε έναν αντικειμενικά δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα.

Έναν αγώνα που αξίζει, που δικαιούται και ζητά η Αττική όχι μόνον από εμένα, αλλά από την καθεμιά και τον καθένα από τους κατοίκους της. Αυτή η μοναδικής ιστορίας, ομορφιάς και σημασίας Περιφέρεια της χώρας.

Τον ζητά, τον δικαιούται και της αξίζει για να αλλάξει πρόσωπο, για να διεκδικήσει η Αττική μια καλύτερη μοίρα, να κάνει στροφή 180 μοιρών προς το μέλλον. Σ’ ένα καλύτερο, ανθρώπινο μέλλον αντάξιο της ιστορίας, του πολιτισμού και των μεγάλων δυνατοτήτων της.

Σχεδόν 45% του ΑΕΠ της χώρας δημιουργείται στην Αττική. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αττική. Εδώ εργάζεται, ονειρεύεται, αγωνίζεται και μοχθεί σκληρά για το παρόν και το μέλλον του η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όμως σήμερα η Αττική είναι βαθιά πληγωμένη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει μια σύγχρονη οντότητα, δεν έχει μια σύγχρονη ταυτότητα, δεν έχει αίγλη. Την αίγλη που δικαιούται. Η Αττική και τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Και πώς αλήθεια μπορεί να έχει αίγλη, όταν πνίγεται στα σκουπίδια, πνίγεται από πλημμύρες όταν βρέχει, πνίγεται από έλλειψη αποχετευτικού. Όταν αντί αναπτυξιακών έργων πνοής με σχέδιο, πρόγραμμα και στόχο, που θα έδιναν δουλειές, όχι πρόσκαιρες και παροδικές, αλλά με προοπτική, προκρίνονται τελικά αποσπασματικές παρεμβάσεις χωρίς στρατηγική, αλλά πολύ συχνά με πελατειακή λογική.

Πώς μπορεί να έχει αίγλη η Αττική όταν μένουν άπραγα, αχρησιμοποίητα, ανεκμετάλλευτα, αδρανή εκατοντάδες εκατομμύρια, την ώρα που η Αττική και οι κάτοικοί της ζητούν, έχουν ανάγκη, παρακαλούν για λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία υποβαθμίζουν ευτελιστικά μερικές φορές την καθημερινότητά τους;

Πώς μπορεί να έχει αίγλη η Αττική όταν τα πλεονάσματα αναποτελεσματικότητας παρουσιάζονται ως λόγος θριαμβολογίας ενώ είναι αιτία απολογίας.

Η εποχή της βαθιά κατεστημένης λογικής της μικροδιαχείρισης και της ξεπερασμένης παλαιοκομματικής συμπεριφοράς των εξυπηρετήσεων, πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει.

Άλλωστε, και αυτό είναι το σοβαρότερο όλων, την τελειώνει οριστικά το νέο ΕΣΠΑ, το Σχέδιο Εταιρικής Συνεργασίας, όπως είναι σωστό να λέγεται της περιόδου 2014 – 2020.

Και γιατί την τελειώνει οριστικά αυτή την περίοδο; Γιατί το νέο ΕΣΠΑ έχει άλλη, σύγχρονη φιλοσοφία, έχει άλλη, απαιτητική στοχοθεσία, έχει άλλη, αυστηρή εποπτεία.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ προϋποθέτει και απαιτεί άλλη ποιότητα, άλλες γνώσεις, άλλη ματιά, άλλο τρόπο δράσης από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα. Απαιτεί διαφάνεια, λογοδοσία, αποφασιστικότητα.

Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται περίπου το 35% του προϋπολογισμού σε σχέση με το 22% που διαχειρίζονταν έως σήμερα. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεκριμένα θα διαχειριστεί 1 δις ευρώ 200 εκατομμύρια, που φτάνουν με τις εθνικές συνεισφορές στο 1 δις 400 εκατομμύρια.

Γιατί όμως το νέο ΕΣΠΑ απαιτεί τη νέα διαφορετική φιλοσοφία; Γιατί βάζει τέλος στην επιπόλαια πολλές φορές αξιολόγηση έργων και αξιοποίηση κονδυλίων.

Στην προηγούμενη περίοδο η Περιφέρεια Αττικής ήταν σε περίοδο μετάβασης. Σε αυτήν εντάσσεται στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες.

Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει λιγότερα χρήματα από το παρελθόν και υποχρέωση να αξιοποιηθούν σε στοχευμένες, καθορισμένες αναπτυξιακές περιοχές.
Αναφέρεται το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 συγκεκριμένα σε νέες περιοχές. Έρευνα και τεχνολογία, πρόσβαση σε

τεχνολογίες πληροφορικής, βελτίωση ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βελτίωση περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, αποτελεσματική χρήση πόρων, κ.ά..

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα, με βάση τη λογική που έχει, θα πρέπει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους, που θα τεθούν εξ αρχής με σαφήνεια.

Επίσης, το νέο ΕΣΠΑ σημαίνει αυστηρότερες, πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές και πολύ αυστηρότερους ελέγχους.

Η έως τώρα, όπως σας είπα προηγουμένως, επιπόλαια αξιολόγηση τελειώνει.

Το ΕΣΠΑ ΙΙ βάζει τέλος στις «εύκολες» επιδοτήσεις με το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Η ευκολία στη μεταφορά πόρων από έργα που δεν προχωρούν και αφορούσαν κυρίως στο περιβάλλον και την καινοτομία, αλλά και την επιχειρηματικότητα –ειδικά από το 2011 και μετά- προς τα έργα υποδομών, εκλείπει την περίοδο 2014-2020.

Θα πρέπει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους, που θα πρέπει να θέσει εξ αρχής η Ελλάδα. Η αποτυχία αυτών των στόχων θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης αποτυχίας.

Προβλέπεται μάλιστα ότι το 2018 θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι αξιολόγησης για τα έργα που έχουν ενταχθεί. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η αντίληψη της διαχείρισης του χθες, η κατεστημένη λογική των μικροπαρεμβάσεων και της διαχειριστικής λογικής με διάθεση εξυπηρετήσεων και όχι να υπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων της Αττικής, τελειώνει. Σημαίνει ότι αυτή η αντίληψη που έρχεται από το χθες είναι ανίκανη να διαχειριστεί, να προγραμματίσει και να κερδίσει το μέλλον.

Προσοχή όμως αυτή η αντίληψη, αυτή η αντίληψη του χθες, ούσα ανίκανη να κερδίσει το αύριο, τι κάνει;
Επιχειρεί να το δεσμεύσει. Επιχειρεί να το ποδηγετήσει, να το φέρει στα παλιά μικρά παλαιοκομματικά της μέτρα.

Και εξηγούμαι με σαφήνεια και καθαρότητα.

Ο κ. Σγουρός με μια απαράδεκτη πολιτικά και ηθικά μικροπολιτική πρακτική, προχωράει ακόμη και λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει την Περιφέρεια Αττικής σε συνεχείς εντάξεις έργων στο σημερινό ΕΣΠΑ που τελειώνει.

Ο κ. Σγουρός συνεχίζει να φορτώνει με εντάξεις ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα το ΠΕΠ Αττικής το οποίο εμφανίζει υπερδεσμεύσεις της τάξης του 180% στην παρούσα χρονική στιγμή.

Επισημαίνω ιδιαίτερα το σημείο αυτό. Η κατεστημένη διαχειριστική πρακτική, αυτή που ανέφερα, είναι επικίνδυνη και πολιτικά απαξιωμένη.

Και γίνομαι συγκεκριμένος.

Τα έργα που εντάσσονται την τελευταία στιγμή, όπως είναι η τρέχουσα πρακτική της απερχόμενης διοίκησης της

Περιφέρειας, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν τελειώνει η επιλεξιμότητα του τωρινού ΕΣΠΑ.

Είναι προφανές ότι οι εγκρίσεις αυτών των χρηματοδοτήσεων και των εντάξεων της τελευταίας στιγμής, γίνονται για καθαρά προεκλογικούς, ψηφοθηρικούς λόγους.

Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε ότι τα έργα αυτά θα προλάβουν να δώσουν νομικές δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν τα χρήματα στο ΠΕΠ Αττικής 2007 – 2013 για να πληρωθούν αυτά τα έργα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οπότε, στην περίπτωση αυτή και δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, υπάρχουν δυο πιθανότητες. Είτε τα έργα θα απενταχθούν και θα επιστραφούν χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ δεσμεύοντας –και εδώ έρχεται η ηθική και η πολιτική απαξία αυτής της παλαιοκομματικής λογικής – δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο μελλοντικούς πόρους με λογική και όρους παρελθόντος.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν και από την απλή ανάγνωση των εγκυκλίων του Υπουργείου Ανάπτυξης οι οποίες αναφέρονται στην ανάγκη εξυγίανσης των υπερδεσμευμένων προγραμμάτων και σε απεντάξεις έργων που δεν έχουν προοπτική να ολοκληρωθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σγουρός λοιπόν αντί να απολογείται για τον τρόπο διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής, προβαίνει σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και εικονικά εγκαίνια επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό, να φανεί αρεστός και αδιαφορώντας για τις μελλοντικές επιπτώσεις της στενόμυαλης αυτής διαχείρισης.

Τι σημαίνουν όμως πολιτικά όλα αυτά που σας ανέφερα;

Σημαίνουν ότι επιχειρείται να δεσμευτεί ο επόμενος περιφερειάρχης στις σημερινές, μικροκομματικές επιλογές της τελευταίας στιγμής, του απερχόμενου κ. Σγουρού.

Ο οποίος, θυμίζει καθημερινά όλο και πιο έντονα παλαιάς κοπής Μαυρογιαλούρο, ο οποίος μάλιστα δεν φαίνεται να ενοχλείται από διάφορους γκρούεζες.

Η πρακτική αυτή πρέπει να τελειώσει σήμερα.

Τώρα.

Είναι απαράδεκτη.

Εμείς, μια ομάδα, μια κοινότητα ανανέωσης γνώσης και ήθους είμαστε φορείς μιας τελείως διαφορετικής αντίληψης για τα πράγματα.

Εμάς μας ενδιαφέρει το σχέδιο, το σύνολο, όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής, όλες οι περιοχές της. Θέλουμε να υπηρετήσουμε κι όχι να εξυπηρετήσουμε.

Έχουμε τη γνώση, την τεχνογνωσία, τις επαφές στις Βρυξέλες, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για να αξιοποιήσουμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ με τον καλύτερο δυνατό και τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Εδώ θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Γιατί τόση επιμονή από πλευράς μας στην ανάγκη της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, των επαφών, των γνώσεων των διαδικασιών λήψης αποφάσεως στις Βρυξέλες; Γιατί χρειάζεται τόσο πολύ αυτή την περίοδο η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και εμπειρία;

Μια πρώτη απάντηση κυρίες και κύριοι δίνει η ίδια η Ένωση των Περιφερειών της χώρας. Στο 1ο τακτικό συνέδριό της η Ένωση Περιφερειών, η ΕΝ.Π.Ε., σε ψήφισμα που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αποφασίζουμε μεταξύ άλλων», προσέξτε, «να διασφαλίσουμε τη μόνιμη παρουσία της ΕΝ.Π.Ε., της Ένωσης

Περιφερειών στις Βρυξέλες, η οποία θα κληθεί να χρησιμεύει ως εμπροσθοφυλακή για την από κοινού υπεράσπιση των συμφερόντων της κάθε μίας από τις Περιφέρειες ξεχωριστά και συνολικά των Περιφερειών της χώρας».

Τι σημαίνει αυτό;

Υπάρχει πιο ξεκάθαρη αναγνώριση, πιο σαφής επιβεβαίωση, ότι οι νέες Περιφέρειες, η νέα λογική των Περιφερειών, τα συμφέροντα της Περιφέρειας Αττικής απαιτούν να υπάρχει παρουσία εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις;

Δεν επιβεβαιώνουν ότι εάν μείνουμε εδώ στενά εσωστρεφείς, δεν θα έχουμε την τεχνογνωσία να διεκδικήσουμε ό,τι πρέπει Εκεί;

Μπορώ να πω ότι η δική μας υποψηφιότητα με τη στήριξη των συνεργατών μου φέρνει το «εκεί» «εδώ», φέρνει την απαραίτητη γνώση, την απαραίτητη τεχνογνωσία που την αναζητά το προ έτους ψήφισμα της ΕΝ.Π.Ε.. Φέρνουμε λοιπόν «εδώ» στην Περιφέρεια Αττικής την τεχνογνωσία, τις επαφές, τη γνώση, την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει το γραφείο της αντιπροσωπείας στις Βρυξέλες, κάθε άλλο. Επειδή το πιστεύω απόλυτα, θα το κάνω. Δε θα αφήσω ενάμισι χρόνο να περάσει χωρίς να γίνει τίποτα. Ενάμισι χρόνο με ψήφισμα υιοθετημένο από την πλειοψηφία της ΕΝ.ΠΕ., η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε τίποτα για την εκπροσώπησή της στις Βρυξέλλες. Μηδέν δράση. Η συνήθης απραξία. Η συνήθης αβελτηρία. Οι συνήθεις καθυστερήσεις.

Εμείς είχαμε τη χαρά και την τιμή πριν περίπου 10 μέρες, να παρουσιάσουμε την αναλυτική στρατηγική και τη φιλοσοφία του δικού μας συνδυασμού. Πρόταγμά μας και στόχος μας να αλλάξουμε 180 μοίρες την Αττική, δίνοντας πορεία και προοπτική στο μέλλον, να δώσουμε στην Αττική νέο πρόσωπο.

Παρουσιάσαμε τρεις συγκεκριμένους άξονες δράσεως, πρώτος η κοινωνική συνοχή, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Δεύτερος, η ανάπτυξη και η απασχόληση και, Τρίτος και πολύ σημαντικός η αποκατάσταση της αίγλης στην Περιφέρεια Αττικής.

Αυτό δεν είναι μια θεωρητική στοχοθεσία. Το να ξανακερδίσει την αίγλη της η Περιφέρεια Αττικής προϋποθέτει μια σειρά μεγάλων σοβαρών βημάτων προόδου, στα κρίσιμα ζητήματα, στα χρονίζοντα προβλήματα, στα έργα που καρκινοβατούν. Αυτά εντοπίζονται κυρίως σε τρεις μεγάλες περιοχές προβλημάτων, σκουπίδια, αντιπλημμυρικά έργα, αποχετευτικό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αυτά και σήμερα, αλλά με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην τομεακή σταδιακή παρουσίαση του προγράμματός μας, που θα αναπτυχθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που όπως γνωρίζετε ξεκινάει επίσημα στις 18 Απριλίου.

Ποια είναι η δική μας πρόταση στην ουσία της;

Να αποκλείσουμε το παρελθόν, οριστικά και αμετάκλητα. Γιατί είναι ένα παρελθόν εμπόδιο για τη νέα περίοδο για τη νέα φιλοσοφία. Αλλά και να ορίσουμε τις κόκκινες γραμμές μας με μία άλλη νοοτροπία. Αυτήν που φέρει η υποψηφιότητα του κόμματος της μείζονος Αντιπολίτευσης.

Και ποια είναι αυτή η νοοτροπία; Τους ενδιαφέρει ένα μόνο: Να εξυπηρετήσουν την κομματική στόχευση του κομματικού τους φορέα. Και ποια είναι αυτή; Να δημιουργήσουν τέτοιες πολιτικές προϋποθέσεις, με το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, ώστε το βράδυ της 25ης Μαΐου να αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση της Κυβέρνησης από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Να σπρωχθεί η πολιτική ζωή σε αβεβαιότητα, σε αστάθεια.

Η κα Δούρου, ως σκληρά κομματική υποψηφιότητα ενταγμένη σε αυτήν την κομματική λογική, είμαι πεπεισμένος ότι δεν ενδιαφέρεται, για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της Αττικής. Δεν ενδιαφέρεται να έρθει σε ρήξη με τα προβλήματα. Ενδιαφέρεται κι έχει στόχο, «να ρίξει την Κυβέρνηση».

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι πρόταση προόδου βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής, που θα το καταδικάσουν.

Γι΄ αυτό πρέπει να σας πω ότι οι παρεμβάσεις από την πλευρά της κας Δούρου, όσον αφορά στα επιμέρους προβλήματα της Αττικής, δεν μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα, γιατί απλώς τα θεωρούμε προσχηματικά.
Θεωρούμε ότι εντάσσονται στην υπηρεσία ενός συγκεκριμένου πολιτικού και κομματικού στόχου. Αυτό έχει ήδη φανεί πιστεύω, όταν υποστήριξε ότι «αλλιώς μαζεύουν οι μνημονιακοί τα σκουπίδια και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί».

Έχει φανεί στην προσπάθεια να συνδεθούν όλα με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αγνοεί η κυρία Δούρου, προσποιείται ότι δε βλέπει, ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι αντίθετες από τις κομματικές της επιδιώξεις.

Γιατί, απλούστατα, η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της. Η χώρα παράγει καλές ειδήσεις, δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Δε λέω ότι άλλαξαν τα πάντα. Τελείωσαν όμως τα χειρότερα. Η χώρα από κει που ήταν γονατισμένη, τώρα στέκεται όρθια.

Επομένως, εμείς ορίσαμε και ορίζουμε σήμερα τις σχέσεις μας με τις άλλες θέσεις και προτάσεις, που διεκδικούν την Περιφέρεια Αττικής. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο νέο τρόπο σκέψης, προτείνουμε ένα νέο τρόπο δράσης και στηρίζουμε και τα δύο σε ένα νέο ήθος.

Αυτό χρειάζεται η Περιφέρεια Αττικής, αυτό χρειάζεται η Αττική: ένα νέο πρόσωπο, νέες ταχύτητες, νέο τρόπο δράσης. Δεν χρειάζεται απλούς διανομείς κονδυλίων. Και, μάλιστα, διανομείς χωρίς στρατηγική, με πελατειακή λογική.

Η Περιφέρεια της Αττικής δεν έχει τίποτε να περιμένει από ιδεολογικές εμμονές και στενές κομματικές στοχεύσεις.

Δεν έχει τίποτε να προσδοκά από φωνές ενός επιφανειακού λαϊκισμού εκφρασμένου κυρίως από τις συχνές εμφανίσεις στη δημόσια σφαίρα: τηλεοπτικές, καλλιτεχνικές ή άλλες.

Τέλος η Περιφέρεια της Αττικής πληγώνεται, πονάει από τις κραυγές μίσους που κάποιοι επιμένουν να εκφράζουν παίζοντας άσχημα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Εμείς ορίζουμε έτσι το πεδίο του πολιτικού μας και προγραμματικού μας λόγου σε αυτή την πορεία μέχρι τις κάλπες.

Επιδιώκουμε το διάλογο με όλους, επιδιώκουμε την αντιπαράθεση θέσεων, φιλοσοφίας, νοοτροπίας με όλους.

Άραγε ο νυν και απερχόμενος Περιφερειάρχης γιατί δεν απαντάει σε τεκμηριωμένες θέσεις, σε τεκμηριωμένες ανακοινώσεις, που έχουμε εκδώσει επανειλημμένα για το τι ακριβώς συνέβη στο βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου;

Εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση σε μια πολύ τεκμηριωμένη και αναλυτική ανακοίνωση.

Και η ερώτηση είναι: θα δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο εξαντλητικό διάλογο; Σε μια δημόσια εξαντλητική, αλλά όπως επιβάλλει η δημοκρατική λογοδοσία, συζήτηση; Εγώ πιστεύω πως όχι.

Κατά τα λοιπά είμαι πεπεισμένος ότι το νέο θα επικρατήσει του παλαιού. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όποιες κι αν είναι οι αντιστάσεις του κατεστημένου, το καινούριο, αυτό που βλέπει μπροστά, το ποιοτικό, αυτό που έχει γνώσεις και εμπειρία, θα καλύψει το εσωστρεφές, το κατεστημένο και το απλώς διαχειριστικό πνεύμα του χτες.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που δώσατε το χρόνο σας για να παραστείτε, να ακούσετε και να μου δώσετε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτή την πρώτη φορά στη βάση των βασικών σκέψεών μας, των βασικών στόχων μας για την Περιφέρεια της Αττικής. Θα έχουμε, άλλωστε, την ευκαιρία όλα αυτά όπως σας είπα, να τα εξειδικεύσουμε σε επιμέρους προγράμματα, μέχρι τις κάλπες.