Συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αιγάλεω “Η πόλη μας”

"Η Αττική από την ιστορία της, το τοπίο της, τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους της μπορεί να είναι έμπνευση και όραμα. Αρκεί κανείς να θέλει να τη δει έτσι. Εγώ έτσι τη βλέπω."

«Η Αττική από την ιστορία της, το τοπίο της, τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους της μπορεί να είναι έμπνευση και όραμα» σημειώνει σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αιγάλεω “Η πόλης μας” ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, κ Γιώργος Κουμουτσάκος. Και προσθέτει: «Aρκεί κανείς να θέλει να τη δει έτσι. Εγώ έτσι τη βλέπω. Για μένα, δεν είναι το “αλώνι”, αλλά το “σαλόνι” της Ελλάδας. Είναι ο τόπος που μπορεί να “παράγει” μέλλον, δουλειές και ανάπτυξη για τους κατοίκους της.»

****

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

- Τι σημαίνει για εσάς η Αττική;

Η Αττική είναι ο τόπος, η πόλη, η κοινότητα, η γειτονιά μας. Είναι η ζωή, το παρόν και το μέλλον τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων. Είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας του Δυτικού πολιτισμού. Είναι μια περιοχή που ενσωματώνει τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Η Αττική αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Είναι ένας τόπος με πανέμορφες ακτές και ανεκτίμητο φυσικό πλούτο, με πολλούς σημαντικούς και ερευνητικούς θύλακες γνώσης, με ευκαιρίες στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στη Γαλάζια Οικονομία, τη ναυτιλία, τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Είναι κέντρο που συνδέει την κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και την Ελλάδα με τον Κόσμο.

Η Αττική είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ. Εδώ γεννήθηκα, στον Βύρωνα, όπου και ανδρώθηκα. Αρχικά δούλεψα στα νότια προάστια, στην Γλυφάδα και τώρα μένω στη Νέα Ερυθραία. Όπως οι περισσότεροι συμπολίτες μου έχω γυρίσει τις γωνιές της Αττικής, έχω κολυμπήσει στις ακτές της, έχω διασχίσει τους δρόμους της, έχω περπατήσει στην Πάρνηθα και στο Υμηττό, έχω πάει στα νησιά της.

- Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής;

Δυστυχώς, τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, η Αττική δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα. Πιστεύω όμως ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, η ιστορία που τη συνοδεύει και, πάνω από όλα, οι άνθρωποί της,αποτελούν επαρκή εχέγγυα για μια δυναμική στροφή στο μέλλον. Η Αττική μπορεί να ανακτήσει την οντότητα που έχασε, να κτίσει σύγχρονη ταυτότητα,να κατακτήσει την αίγλη που δικαιούται. Και θέλω να συμβάλλω στο να αλλάξει η Αττική πρόσωπο, να κάνει στροφή στο μέλλον, να προσφέρει στους κατοίκους της δουλειές, ανάπτυξη, ανανέωση. Και αυτός είναι ένας ρόλος που μπορώ να υπηρετήσω. Απέκτησα ως ευρωβουλευτής ικανή εμπειρία, για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, ιδέες για το μέλλον,αλλά και πρόσθετους κοινοτικούς πόρους, για να τις κάνουμε πράξη. Επενδύω, ταυτόχρονα, στη δύναμη της συλλογικότητας, της ισχυρής ομάδας. Συγκροτούμε μια δυναμική κοινότητα γνώσης, θέλησης και ήθους. Με ένα και μόνο σκοπό: Την Αττική που θέλουμε και μπορούμε.

- Ποιό είναι το όραμά σας για την Αττική;

Μετά την εκλογή μου, στόχος μου είναι να κινηθώ στους εξής τρεις άξονες:
-Πρώτον, στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Tα σημερινά οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα της ανεργίας και των αστέγων, πρέπει να επιλυθούν. Μπορούμε να συνεργαστούμε με την Εκκλησία και τα κοινωνικά δίκτυα για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να χτίσουμε υποδομές και να αναπτύξουμε δράσεις, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και να αντλήσουμε πρόσθετους κοινοτικούς πόρους για στοχευμένες κοινωνικές δράσεις.

-Δεύτερον, στην ανάδειξη της Αττικής σε διεθνούς ακτινοβολίας πολιτιστικό πόλο και στην ένταξη της στη νέα δομή της «Καινοτομικής Ευρώπης». Τα σημαντικά κέντρα γνώσης που υπάρχουν στην Αττική, οι αξιόλογοι θύλακες γνώσης, καινοτομίας και έρευνας μένουν επί χρόνια αναξιοποίητοι. Με όπλο την αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του ΕΣΠΑ, την άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων και την επιστράτευση του θεσμού των ΣΔΙΤ, η Περιφέρεια μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να γίνει υπομόχλιο ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.
-Tρίτον, στην αποκατάσταση της αίγλης της Αττικής. Αίγλη στην Περιφέρεια σημαίνει ανάδειξη της ταυτότητάς της, αλλά και της κάθε γωνιάς της, της μοναδικότητας των φυσικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της, των εμβληματικών περιοχών, των μνημείων του πολιτισμού και των χώρων της ιστορίας, των παραλιακών μετώπων και των ορεινών της όγκων. Και αυτό προϋποθέτει λύσεις στα προβλήματα που την εκθέτουν και επενδύσεις σ’ αυτά που αναβαθμίζουν την εικόνα της. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα στην Ευρώπη και τον κόσμο και η διασύνδεση με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης μέσα από την ανάπτυξη «Περιφερειακής Διπλωματίας», την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, τη διεκδίκηση κοινών προγραμμάτων, αλλά και την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους.

Η Αττική από την ιστορία της, το τοπίο της, τις αναπτυξιακές δυνατότητές της, και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους της μπορεί να είναι έμπνευση και όραμα. Αρκεί κανείς να θέλει να τη δει έτσι. Εγώ έτσι τη βλέπω. Για μένα, δεν είναι το “αλώνι”, αλλά το “σαλόνι” της Ελλάδας. Είναι ο τόπος που μπορεί να “παράγει” μέλλον, δουλειές και ανάπτυξη για τους κατοίκους της. Αρκεί να αφήσει πίσω της το χθες της διαχείρισης και των επιμέρους “εξυπηρετήσεων” χωρίς σχέδιο και να βαδίσει δυναμικά με σχέδιο στο αύριο υπηρετώντας όλους χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Ήρθε ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες αδράνειας. Ήρθε η ώρα η Αττική να αποκτήσει νέο πρόσωπο. Αυτό είναι το στοίχημά μας και αυτό θα κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Με γνώση, θέληση και ήθος.