" Η Αττική διψάει για ανάπτυξη και επενδύσεις"

Ο Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλάει στο businessnews.gr για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και των start up μοντέλων, επισημαίνει πως απαιτούνται αναπτυξιακές προτάσεις, με έμφαση στην επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και τη νέα επιχειρηματικότητα και τονίζει πως η Αττική μπορεί να γίνει μια περιοχή που «θα παράγει μέλλον».

-Πως συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και την φιλοσοφία σας η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα; Πως μπορεί η Περιφέρεια να σταθεί αρωγός της παραγωγικής και οικονομικής ανάκαμψης;
 
Η Περιφέρεια Αττικής όπως και το σύνολο της χώρας, διψάει για ανάπτυξη και δουλειές. Ειδικά για τους νέους. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται έξυπνες, βιώσιμες και χωρίς περιορισμούς αναπτυξιακές προτάσεις, με έμφαση στην επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και τη νέα επιχειρηματικότητα.
 
Χρειάζεται επίσης έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και των start up μοντέλων. Εφαρμογή νέων και ευρύτερων προγραμμάτων απασχόλησης. Αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος ολόκληρης της Αττικής.
 
Στη στρατηγική μας προβλέπεται η ενίσχυση της “έξυπνης εξειδίκευσης” (smart specialization) για την αποδοτικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων, με εντοπισμό των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωσης των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της Περιφερειακής οικονομίας. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα και η στρατηγική επιδίωξη του νέου ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
 
Τέρμα στις αποσπασματικές και χωρίς σχέδιο ενέργειες που δεν υπηρετούν μια συγκεκριμένη στρατηγική αλλά εξυπηρετούν μια φθαρμένη, κατεστημένη, πελατειακή λογική.
 
Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουμε ήδη προτείνει τη δημιουργία Πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας,  όπου θα παρέχεται σε νέους η αναγκαία τεχνογνωσία  για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες και τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.
 
-Στα επόμενα χρόνια αναμένεται να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις στην Αττική, όπως αυτή στο Ελληνικό. Ποια είναι η στάση σας ως προς την συγκεκριμένη δρομολογημένη επένδυση και ποια κατά την γνώμη σας θα πρέπει να είναι τα κριτήρια όσον αφορά την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων στην Αττική;
 
Η Ελλάδα διψάει για επενδυτικές ευκαιρίες που θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Η παράταση της ακινησίας και της αδράνειας στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού θα είχε πρόσθετο μεγάλο κόστος και θα συσσώρευε μεγάλα διαφυγόντα κέρδη.
 
Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού κινείται προς την αντίθετη και γι’ αυτό σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η 7.7 δις ευρώ επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας και 1,2% άνοδο στο ΑΕΠ.
 
Πρόκειται για θετική εξέλιξη τόσο για την Αττική όσο και για την χώρα.
 
Και θα γίνει με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς προβλέπεται ένας λειτουργικός και παραγωγικός συνδυασμός μεγάλης έκτασης χώρου πρασίνου αλλά και οικιστική ανάπτυξη με στόχο την παραγωγή θέσεων εργασίας και πλούτου.
 
Για την προσέλκυση επενδύσεων δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Στο σύγχρονο κόσμο οι επενδύσεις πηγαίνουν σε περιοχές που πείθουν ότι σ’ αυτές μπορεί να παράγεται «μέλλον».
 
Στην Αττική συγκεντρώνεται το 70% του επιστημονικού, ερευνητικού και τεχνολογικού ιστού της χώρας. Επομένως η Αττική έχει τις δυνατότητες να γίνει με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ μια περιοχή που θα παράγει μέλλον.
 
-Ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και ποιες οι προτάσεις σας;
 
Η φτώχεια και η ανεργία είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα που σε συνδυασμό με το δισεπίλυτο μεταναστευτικό κάνουν απαραίτητη  την κοινωνική στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων της Αττικής. Αυτό οφείλει να κάνει μια διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της. Τα άλλα ακολουθούν.
 
Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτό το πεδίο. Ενδεικτικά αναφέρω:
 
-Δράσεις για τη στέγαση των αστέγων. Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία αυτή τη στιγμή μένουν αναξιοποίητα, ουσιαστικά καταρρέουν. Εκεί μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις για να στεγαστούν άστεγοι. Το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί και η περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
 
-Αξιοποίηση και στενή συνεργασία με το νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, που στόχο έχει να συνδράμει τη στήριξη αστέγων, άπορων οικογενειών και παιδιών που έχουν ανάγκη.
 
-Τη δημιουργία στην Περιφέρεια  Αττικής Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα στεγάζονται δωρεάν  οι οργανώσεις που το επιθυμούν και  το χρειάζονται μετά από πρόσκληση και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. 
 
-Ειδική τιμολογιακή πολιτική με τη σύναψη ειδικών συμβάσεων  με ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ με κοινωνική ευαισθησία για τη μετακίνηση κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής που χρειάζονται στήριξη όπως οι άνεργοι φοιτητές, πολίτες με χαμηλό εισόδημα.  
 
Θέλω να υπογραμμίσω το πόσο πολύτιμη είναι στα κοινωνικά ζητήματα η συνεχής και στενή συνεργασία με την Εκκλησία.