«Το νέο και άφθαρτο θα επικρατήσει», συνέντευξη στο "Το Βήμα της Κυριακής"

"Το νέο και άφθαρτο θα επικρατήσει"

«Το νέο και άφθαρτο θα επικρατήσει» τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, και εμφανίζεται αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλεκτός της ΝΔ εξαπολύει επίθεση τόσο στον νυν Περιφερειάρχη Ι. Σγουρό όσο και στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και προτάσσει, εκτός από την ευρωπαϊκή εμπειρία του ως ευρωβουλευτή, και τη «ΔΑΔΑ» ως κεντρικό όπλο του στη μάχη των εκλογών: Δουλειές, Ανάπτυξη, Διαφάνεια και Αλληλεγγύη.

****

- Κύριε Κουμουτσάκο από τα σαλόνια των Βρυξελλών στα αλώνια της Αττικής. Μήπως η περιφέρεια είναι βήμα για τη Βουλή;

Όταν ξέρεις να μάχεσαι, μάχεσαι παντού. Άλλωστε, η Αττική δεν είναι «αλώνι». Είναι το «σαλόνι» της Ελλάδας. Ο μοχλός ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Εδώ παράγεται περίπου το 45% του ελληνικού ΑΕΠ. Εδώ μοχθεί και δημιουργεί το 37% του εργατικού μας δυναμικού. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του πανεπιστημιακού, ερευνητικού και τεχνολογικού ιστού της χώρας. Εδώ συνυπάρχουν η ιστορία της πολιτιστικής μας διαδρομής και οι περισσότεροι θύλακες «παραγωγής» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Για ποιο «αλώνι» μιλάμε λοιπόν; Γιατί αδικούμε την Αττική; Η Αττική δικαιούται να ξαναβρεί την αίγλη και το δυναμισμό της. Αυτό είναι το μέλημά μου. Σε αυτό επικεντρώνω τις δυνάμεις μου.

- Γιατί πιστεύετε ότι σας επέλεξε γι’ αυτό το αντικειμενικά δύσκολο εγχείρημα ο Πρωθυπουργός σχεδόν δύο μήνες πριν από τις κάλπες;

Έχω τη βεβαιότητα ότι η επιλογή μου για την Περιφέρεια Αττικής από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά έγινε με βάση την προηγούμενη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπαίνουμε, όπως ξέρετε, στη εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών, στην εποχή που είναι ανάγκη να αναπτύξουμε την περιφερειακή διπλωματία, αλλά και να διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους, για δράσεις στήριξης των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θητεύσει στο Ευρωκοινοβούλιο και επομένως γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι την αξία των προσωπικών επαφών στους χώρους των ευρωπαϊκών θεσμών. Εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις. Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι μία από τις πρώτες ενέργειές μου θα είναι η ίδρυση γραφείου μόνιμης εκπροσώπησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

- Ο νυν περιφερειάρχης σας εγκαλεί για ασχετοσύνη… Γνωρίζετε την αυτοδιοίκηση;

Ας αναζητήσει άλλο επιχείρημα. Ο ίδιος, άλλωστε, σαν «άσχετος» ξεκίνησε πριν 12 χρόνια την καθεστωτική και φθαρμένη πλέον παρουσία του στην αυτοδιοίκηση. Δεν φαντάζομαι ότι γεννήθηκε με τον «Καλλικράτη» στα χέρια, ούτε ότι σπούδασε αυτοδιοίκηση πριν διοριστεί ως έμπιστο κομματικό στέλεχος.

Κύριε Ραβανέ, ως «άσχετος» ξεκίνησα στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως, σε 3 σχεδόν χρόνια, οι 750 συνάδελφοί μου ευρωβουλευτές με εξέλεξαν ως τον καλύτερο ευρωβουλευτή της χρονιάς σε αυτόν τον τομέα.

Συμπέρασμα: Γνώση, μόχθος και πίστη χρειάζονται για να πετύχει κανείς σε ό,τι αναλαμβάνει. Και η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί εξαίρεση.

- Τι καινούργιο, τι φρέσκο κομίζει ο Γ. Κουμουτσάκος;

Στην εποχή των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, η ευρωπαϊκή εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι νέοι τρόποι δράσης δίνουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Έχουμε συγκροτήσει μια ισχυρή ομάδα και έχουμε ως μόνη δέσμευση το πάθος της δημιουργίας. Έχουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, και όχι αποσπασματικές δράσεις, που περισσότερο εξυπηρετούν και λιγότερο υπηρετούν.

Ανάπτυξη και δουλειές δεν έρχονται από μικρής κλίμακας κατακερματισμένες αναπλάσεις, που συχνά θυμίζουν το Γεφύρι της Άρτας.

-Έχει δυνατότητες η περιφέρεια να παράγει κανείς έργο; Και το ρωτώ αυτό διότι στη χώρα κυριαρχεί κατακερματισμός δράσεων.

Ασφαλώς. Το έργο του Περιφερειάρχη δεν εξαντλείται στο ρόλο του προεκλογικού «διανομέα» κοινοτικών κονδυλίων. Άλλωστε, το νέο ΕΣΠΑ επιβάλλει αξιοποίησή τους με αναπτυξιακή προοπτική και στρατηγική. Έχει καθορισμένους θεματικούς στόχους, με έμφαση στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα, στο περιβάλλον, στις μεταφορές. Κάθε περιοχή της Αττικής να ενισχυθεί κυρίως, αλλά όχι μόνον, εκεί που είναι το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Και βέβαια, να γίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, που διαιωνίζονται απαράδεκτα. Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα η Αττική να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό.

- Ποιο είναι το βασικό σας μήνυμα για τη μάχη των εκλογών;

Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Και βέβαια, Ανάπτυξη, Διαφάνεια και κοινωνική Αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε αυτήν τη «ΔΑΔΑ» για να «σπάσει» το σκοτάδι. Η Αττική μπορεί και είναι η ώρα να αλλάξει πρόσωπο.

- Υπάρχουν αμέτρητοι άνεργοι στην Αττική και άνθρωποι που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση. Πως θα τους δώσει χειροπιαστή ελπίδα, και όχι λόγια, ο περιφερειάρχης;

Πράγματι, η Αττική έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από την κρίση. Χρειάζονται προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας. Έχουμε ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις: την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων με την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων, που «ρημάζουν». Τη διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κατόπιν συμφωνίας Περιφέρειας Αττικής- ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ. Την στέγαση οργανώσεων εθελοντικής προσφοράς σε έναν Πολυχώρο Αλληλεγγύης, προκειμένου να διαμορφώνονται συνέργειες και να παράγεται προστιθέμενη αξία. Μπορούμε και είναι δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε τους πόρους του νεοσυσταθέντος «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους». Και όλα αυτά σε σταθερή συνεργασία με την Εκκλησία, που επιτελεί εξαίρετο έργο, καθώς και τους δήμους και τις πρωτοβουλίες πολιτών.

- Οι δημοσκοπήσεις αυτή την ώρα σας δείχνουν να μην περνάτε στο δεύτερο γύρο...Εάν δεν μπείτε ποιον θα στηρίξετε;

Θα είμαι παρών στο δεύτερο γύρο.

- Δεν θεωρείτε ότι ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός έχει θετικό πρόσημο; Και το ρωτώ διότι πολλοί νεοδημοκράτες δήμαρχοι τον στηρίζουν…

Το απερχόμενο καθεστώς της Περιφέρειας Αττικής έκανε πολύ μικρότερο έργο από αυτό που παραπλανητικά «διαφημίζεται» τις τελευταίες ημέρες. Λες και ξαφνικά, ως εκ θαύματος, όλα «ωρίμασαν» τρεις βδομάδες πριν τις κάλπες. Πρόκειται για υπόδειγμα του αρχέγονου παλαιοκομματισμού της κορδέλας. Όσον αφορά στους λίγους δημάρχους, που λέτε, το ερώτημα είναι ένα: αφού ουδείς έχει κατηγορήσει την υποψηφιότητά μου ως στερούμενη προσόντων, ήθους και κύρους, ποιος είναι ο πραγματικός, μη ομολογούμενος λόγος που «γυρίζουν την πλάτη» στην παράταξη που τους ανέδειξε; Όμως, εάν επιλέγουν προσωπικές στρατηγικές, εάν πάνε κόντρα στον κόσμο που τους ανέδειξε, κάνουν τεράστιο λάθος. Οι πολίτες δεν είναι κοπάδι που άγεται από τις σκοπιμότητες του καθενός. Δεν είναι υπό την επιτροπεία ή την κηδεμονία κανενός. Βλέπουν, γνωρίζουν, κρίνουν.

- Η συνυποψήφιά σας Ρένα Δούρου δεν σας προβληματίζει..

Η κυρία Δούρου είναι μια εγκλωβισμένη υποψηφιότητα. Εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές εμμονές και στις στενά κομματικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ενδιαφέρει η ρήξη με τα προβλήματα της Αττικής. Δεν προτάσσουν αυτοδιοικητική ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα δεν είναι μεταξύ «Μαυρογιαλουρισμού» και «κομματικού οπορτουνισμού». Δεν είναι το ξεπερασμένο πια «Μνημονιακός- Αντιμνημονιακός». Είναι «αποτελεσματικός- αναποτελεσματικός». Είναι η αλλαγή πορείας που εμείς προτείνουμε, έτσι ώστε η Αττική να αλλάξει επιτέλους πρόσωπο.

- Τελικά τι διακυβεύεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Στις περιφερειακές εκλογές δεν μπορεί να επικρατήσουν ούτε διχαστικές κραυγές, ούτε ανέξοδοι λαϊκισμοί, ούτε πρακτικές κατεστημένου. Ουσιαστικά καλούμαστε να ψηφίσουμε για την καθημερινότητά μας, για το παρόν και το μέλλον της γειτονιάς μας, της πόλης ή του νησιού μας, της Περιφέρειας Αττικής. Και βέβαια για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, για επιλογές ανάπτυξης και δημιουργίας. Γι’ αυτά που δικαιούται και μπορεί η Αττική. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Συνδυασμός μας, «180 μοίρες- η Αττική αλλάζει πρόσωπο» δίνει την πιο έντιμη, την πιο ειλικρινή, την πιο ουσιαστική απάντηση. Το νέο και άφθαρτο θα επικρατήσει.